Ruski Komitet i Darko Mladić u ponedjeljak u Moskvi o presudi generalu

0

Ruski Komitet za odbranu generala Ratka Mladića održaće u ponedjeljak, 4. decembra, u Moskvi konferenciju za novinare povodom haške presude generalu Mladiću, na kojoj će se obratiti i njegov sin Darko Mladić.

On je rekao Srni da će Komitet na konferenciji ukazati da je presuda nepravedna i politički motivisana, neutemeljena u činjenicama i da je Hag potpuno igornisao dokazni postupak odbrane. Očekuje da ruska Duma, na prijedlog poslanika Pavela Dorihina, koji je i predsjednik ovog komiteta, usvoji rezoluciju o presudi generalu Mladiću.

– Mislim da su oni već javno iznosili svoje stavove i ocjene, tako da bi logično bilo i da donesu rezoluciju – rekao je Darko, navodeći da ne zna šta će ta rezolucija da sadrži.

Komentarišući završnicu rada Haškog tribunala i postupak osuđenog Slobodana Praljka, koji je u sudnici izvršio samoubistvo popivši otrov, Darko Mladić je rekao da je u samom tom činu bilo evidentno odsustvo obzira sudija, koji su u prvom momentu kada je Praljak popio otrov nastavili da čitaju presudu kao da se ništa nije desilo.

– Meni je to najjači utisak. To je tragičan čin, žao mi je što se to desilo, bez obzira što je riječ o ljudima koji su bili naši ratni neprijatelji. To je tragedija za njegovu porodicu i za njega, a sve ostalo nije na meni da komentarišem – rekao je Darko Mladić.

On je izrazio nadu da će rezidualni mehanizam, koji treba da dovrši postupke Haškog tribunala, imati bolje standarde i više poštovanja za elementarna ljudska prava pritvorenika.

 

 

 RTRS

POSTAVI ODGOVOR

*