РУСKИ МЕДИЈИ о Вучићу: У питању је човек подвојене личности!

1

Спољна политика Србије и председника Александра Вучића у последњих пола године су у центру пажње руских медија када се извештава о Балкану, а међу новинарима и аналитичарима преовладавају два опречна става.

С једне стране, политика Вучића према Русији се прихвата са разумевањем и одобравањем, док се у појединим државним медијима се отворено наводи да Вучић води Србију право у НАТО и да је он заправо издајник Русије.

Политику Александра Вучића према Kремљу и Русији анализира руски политиколог Никита Бондарјев, који живи у Београду, у свом најновијем тексту објављеном на сајту Нове спрске политичке мисли. Он сматра да је још прерано да се Вучић отворено назове издајником, јер је реч о подељеној личности у којој се међусобно преплићу и тежња за евроинтегацијама и љубав према Русији. Текст Никите Бондарева преносимо у целости:

“Дволики Александар”

У Београду 23. јуна одржала се свечана инаугурација председника Александра Вучића. О овом човеку се за последњих пола године прилично много писало у руској штампи: било је ту речи и о изненадној одлуци актуелног премијера да се кандидује за председника, и о крајње специфичној предизборној кампањи, и о загонетном ћутању Вучића по питању свог „наследника“ у влади. Најзад, као последњи акорд добили смо постављање за новог премијера жену (што је већ само по себи историјски преседан), па још и активну и делатну представницу сексуалне мањине (што већ залази у домен научне фантастике).

Важно је подвући да је на инаугурацији Вучића присуствовала крајње репрезентативна делегација из Русије – вицепремијер Дмитриј Рогозин, заменик секретара Генералног одбора „Јединствене Русије“ Сергеј Железњак и заменик председника Државне думе Пјотр Толстој. Треба такође додати да је пар недеља раније у званичну посету Београду дошао председник Државне думе Вјачеслав Володин, који је председнику Србије честитао на полагању заклетве – тј. на формалном ступању на дужност. Присуство ових политичких тешкаша сасвим недвосмислено сведочи о значају односа са Србијом за Русију, као и о поверењу којим код руских власти располаже Вучић.

При томе у руској штампи имамо практично поларне разлике у ставовима о српском председнику и његовим политичким приоритетима. „Росијскаја газета“ бодро рапортира о Вучићевим успесима, о томе како се нове/старе власти у Србији доследно придржавају војне и политичке неутралности, одбацују могућност придруживања западним санкцијама против Русије, и уопште о томе како Русија и Србија „никада нису биле ближе“. Истовремено, на ништа мање званичном медију од РГ – сајту „РИА Новости“ – појављује се циклус текстова Иље Пшеничњикова, у коме аутор реторички поставља питање „Срби, куда весламо?“, и одговара сам себи: српске власти веслају у натовском чамцу, а у смеру издаје Русије.

 

 

 

Курир

1 КОМЕНТАР

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*