Руски „мигови“ и даље нису стигли у Србију, а процедура је стигла до завршне фазе!

0

Руски „мигови“ и даље нису стигли у Србију, а процедура је стигла до завршне фазе — регулисања начина транспорта.

То је за специјализовани ваздухопловни портал „Тангосикс“ рекао шеф Управе за одбрамбене технологије Министарства одбране Србије генерал-мајор проф. др Бојан Зрнић.

Он има незахвалан задатак да координира набавке војне технике, преговара у име Министарства одбране и управља научно-истраживачким потенцијалима војске.

„Сад смо у фази да су завршене све неопходне процедуре, које су морале да буду спроведене у државној администрацији у Руској Федерацији, и ми смо сада у оперативној фази спровођења доласка тих летелица, односно регулисања начина транспорта. Тражимо оптималан модел транспорта у погледу цене и рокова“, рекао је Зрнић.

„Прецизно сам вам рекао шта смо све урадили и како се таква врста испоруке обавља. Сад смо фокусирани да што пре почне реализација Фазе 1, која обухвата предекспортну припрему и довођење авиона на ИЦАО стандард, као и да уговор са МиГ-ом за Фазу 2 такође што пре почне да се имплементира. Он се односи на ремонт и на прелазак на одржавање по стању наша 4 авиона, односно и додатних 6, како буду стизали на ред. Дакле фазе 1 и 2 су нам сада у фокусу и оне се у ствари паралелно одвијају. Фаза 3, која подразумева дубљу модернизацију, доћи ће на дневни ред након тога“, навео је Зрнић.

Он је истакао и да није планирано да други авион типа Ан-26 иде на ремонт.

„Овај који је недавно ремонтован довољан је за тренутне потребе Војске Србије. Наравно, имамо потребу да ојачамо транспортне капацитете у смислу повећаног нивоа амбиција за учешће у мировним операцијама и у том смислу се тренутно разматрају и неке друге опције“, истакао је Зрнић.

Додао је и да је планом опремања Војске Србије у категорији средњих транспортних хеликоптера предвиђено опремање класом „Ми-17“ хеликоптера.

„То је коначна одлука. Поред ова два хеликоптера која су већ набављена, опремаћемо се додатним хеликоптерима те класе, али сигурно се у току ове године. То није приоритет с обзиром да смо са испоруком ова два хеликоптера значајно повећали капацитете. Али та линија ће се наставити чим се додатно финансијски консолидујемо. Имамо ’Ербасов‘ пројекат, имамо МиГ-29 пројекат, имамо доста других потреба, пре свега у сфери телекомуникационе опреме, морамо бити рационални у опремању“, закључио је Зрнић за „Тангосикс“.

Извор: glasmoskve.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*