Руски научници открили лек против старења

Истраживачи из Москве успели су да успоре старење лабораторијских мишева и надају се да ће ускоро сличан лек моћи да примене и на људе

1

РУСКИ биолози из Московског државног универзитета су успешно тестирали лек који је способан да успорава старење ћелија. Конкретно, истраживачи су показали да је лек ефикасно радио на мишевима.

Како преноси Спутник, током експеримента, истраживачи су поделили мишеве у две групе: прву групу су нормално хранили, а другој су у храну убацили SkQ1 молекул, снажан антиоксиданс који је откривен пре неколико година. Када су мишеви напунили осам месеци, разлике између две групе постале су очигледне. Мишеви из прве контролне групе почели су убрзано да губе тежину и показали друге знаке старења као што су деформације кичме и губитак длаке.

Истовремено, мишеви чија је храна садржала SkQ1 додатак нису показивали типичне знакове старења још додатних 40-45 дана, што значи да су научници успели да им продуже животни век за 15 одсто.

– Овај рад је релевантан из теоријског и практичног становишта. С једне стране, он је показао кључну улогу коју реактивне врсте кисеоника настале митохондријом играју у старењу организма сисара. С друге стране, ми смо открили нове могућности за третман старења антиоксидансима, посебно усмерене на митохондрију – каже Владимир Скулачев, академик и декан Факултета за биоинформатику на Московском државном универзитету.

Скулачев себе види као поборника теорије Августа Вајсмана. Према њему смрт и старење нису случајни процеси распадања ткива и ћелија, већ сврсисходан еволутивни проце, који приморава старе организме да уступају место новим генерацијама живих бића. Следећи ту идеју, академик и његов научни тим је радио на стварању лекова који могу успорити процес старења у једном од најважнијих делова ћелија – њихових митохондрија.

Пре неколико година, научници су открили SkQ1 молекул који може да продре у митохондрију и неутралише агресивне оксидационе молекуле, те тако успори старење.

М. Иванић, Вечерње Новости

1 КОМЕНТАР

  1. diMse:sonica Lamonato, aconselho-te sem dúvida o avião, mesmo que seja em low cost, ja andei imensas vezes em low cost e nada de mal aconteceu, é muito melhor fazeres uma viagem de umas horitas de avião do que fazeres uma viagem de 8 horas dentro de um comboio.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*