Руски пилоти: Kако смо јурили америчке авионе по Сирији

0

Руски пилоти успевали су да буду иза америчких, у сиријском ваздушном простору, изјавио је руски пилот приликом примања награде од Путина.

„Приликом сусрета у ваздуху са нашим партнерима из западне коалиције, увек смо успевали да, што би рекли пилоти, будемо ’на њиховом репу‘, што представља победу“, рекао је мајор ваздухопловних снага Максим Маколин.

Такозвано „заостајање“, када је „нос“ авиона који напада уперен ка „репу“ противничког авиона, сматра се оптималном позицијом у борбама у ваздуху и омогуц́ава авиону који је иза низ опција, од повец́ања или одржавања растојања без прекомерне паљбе, до слободног напада на противнички авион са безбедне позиције, у такозваном „мртвом углу“ летелице која му је на мети, преноси Спутњик.

Маколин је постао један од 14.000 руских војника који су примили државна одликовања због показане храбрости и професионализма током двогодишње кампање Руске Федерације у Сирији.

„Ово одликовање одсликава велики рад током мисија у сиријском ваздушном простору. Мислим да сам осветио руског хероја, потпуковника Олега Пешкова и све друге који се нису вратили из Сирије“, рекао је Маколин.

Бомбардер Су-24 којим је управљао Пешков оборила је турска авијација 24. новембра 2015. године. Пилот је успео да се катапултира из запаљене летелице, али су га убили терористи у Сирији. Анкара је поручила да је руски авион нападнут јер је повредио ваздушни простор Турске, али је Москва одбацила ове тврдње.

Руска ваздушна кампања у Сирији била је знак подршке антитерористичким напорима сиријске владе и трајала је од 15. септембра 2015. до децембра 2017. Упркос томе што су борбу против тероризма називали својим приоритетом у Сирији, авиони коалиције предвођене САД учестало су покушавали да спрече руске пилоте да изврше своје мисије, оценила је руска војска.

Инциденти у ваздуху дешавали су се упркос специјалној „линији за избегавање конфликата“, успостављеној између руске и америчке авијације у Сирији. Из Министарства одбране поручено је да та комуникација није дала жељене резултате због тога што САД нису биле вољне да поделе своје планове за борбене операције у ваздуху.

У једној од последњих „епизода“, руски ловац Су-35С био је послат да отера америчког ловца Ф-22 који је, како је навело Министарство одбране, изводио „опасне маневре“ у близини руских бомбардера који су се припремали да гађају базу ИД-а западно од Еуфрата 23. новембра.

На свечаној церемонији у Kремљу, којој је присуствовало око 600 руских војника, Путин је рекао да је национална војска „изванредно обавила задатке у Сирији“. Председник је такође позвао на минут ц́утања за руске војнике који су изгубили животе током кампање у Сирији, подсећа Спутњик.

Према неким проценама, 39 руских војника убијено је током операција у Сирији.

Русија се укључила у ситуацију у Сирији на захтев председника те земље Башара ел Асада, и одиграла је кључну улогу у борби против ИД-а, Нусра фронта и других терористичких група у тој земљи.

Према наводима Министарства одбране, око 60.000 милитаната је елиминисано током операција. Средином децембра Путин је посетио руску базу Хмејмим у Сирији и објавио повлачење руских трупа из те земље.

 

 

Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*