Руски представник у ОЕБС-у Александар Лукашевич: Косовски политичари прете новим етничким чишћењем

0

Претње албанских политичара на Косову да ће поново извршити етничко чишћење над Србима који живе на том подручју треба да буду схваћене озбиљно, јер представљају опасност по регионалну безбедност, изјавио је стални представник Русије у Организацији за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) Александар Лукашевич.

– Косово је и даље турбулентно. Иако су прошла два и по месеца од избора одржаних 11. јуна, локалне странке још увек нису у стању да оформе државне институције, што говори да је вештачки модел такозване државе Косово потпуно неутемељен – изјавио је Лукашевич на састанку Сталног савета ОЕБС-а, а преноси руска агенција Тасс.

Лукашевић је указао да косовске власти намерно распирују националистичка осећања.

– Косовски политичари настављају нападе на српску владу и чак упућују директне претње да ће поновити етничко чишћење на Србима који живе у том региону – казао је он.

Такве претње би, како је додао, требало да буду схваћене озбиљно, јер су опасне по регионалну безбедност.

Лукашевич је позвао мисију ОЕБС да под хитно спреми оштар одговор на такве изјаве, и изразио је очекивање да најновије „ратоборне“ изјаве албанских политичара на Косову неће угрозити обновљени дијалог Београда и Приштине, који се одвија уз посредство ЕУ.

– Још једном позивамо Брисел, који делује као посредник, да појача напоре како би Приштина потпуно испоштовала претходно постигнуте споразуме, нарочито оне који се тичу формирања заједнице српских општина на Косову – изјавио је он.

Лукашевич је, такодје, изразио наду да ће састанак измедју председника Србије Александра Вучића и лидера Косова Хашима Тачима, који је 31. августа организовала висока представница ЕУ за спољну политику Федерика Могерини, помоћи да се “оствари помак са мртве тачке по питању формирања заједнице српских општина”, што су приштинске власти, како је додао, већ саботирале.

(Танјуг)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*