Ruski predstavnik u OEBS-u Aleksandar Lukaševič: Kosovski političari prete novim etničkim čišćenjem

0

Pretnje albanskih političara na Kosovu da će ponovo izvršiti etničko čišćenje nad Srbima koji žive na tom području treba da budu shvaćene ozbiljno, jer predstavljaju opasnost po regionalnu bezbednost, izjavio je stalni predstavnik Rusije u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Aleksandar Lukaševič.

– Kosovo je i dalje turbulentno. Iako su prošla dva i po meseca od izbora održanih 11. juna, lokalne stranke još uvek nisu u stanju da oforme državne institucije, što govori da je veštački model takozvane države Kosovo potpuno neutemeljen – izjavio je Lukaševič na sastanku Stalnog saveta OEBS-a, a prenosi ruska agencija Tass.

Lukašević je ukazao da kosovske vlasti namerno raspiruju nacionalistička osećanja.

– Kosovski političari nastavljaju napade na srpsku vladu i čak upućuju direktne pretnje da će ponoviti etničko čišćenje na Srbima koji žive u tom regionu – kazao je on.

Takve pretnje bi, kako je dodao, trebalo da budu shvaćene ozbiljno, jer su opasne po regionalnu bezbednost.

Lukaševič je pozvao misiju OEBS da pod hitno spremi oštar odgovor na takve izjave, i izrazio je očekivanje da najnovije „ratoborne“ izjave albanskih političara na Kosovu neće ugroziti obnovljeni dijalog Beograda i Prištine, koji se odvija uz posredstvo EU.

– Još jednom pozivamo Brisel, koji deluje kao posrednik, da pojača napore kako bi Priština potpuno ispoštovala prethodno postignute sporazume, naročito one koji se tiču formiranja zajednice srpskih opština na Kosovu – izjavio je on.

Lukaševič je, takodje, izrazio nadu da će sastanak izmedju predsednika Srbije Aleksandra Vučića i lidera Kosova Hašima Tačima, koji je 31. avgusta organizovala visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini, pomoći da se “ostvari pomak sa mrtve tačke po pitanju formiranja zajednice srpskih opština”, što su prištinske vlasti, kako je dodao, već sabotirale.

(Tanjug)

POSTAVI ODGOVOR

*