Руски протојереј: Цепање Српске и Руске цркве води православни свет у раскол

0

„Ако Васељенска патријаршија буде дала аутокефалност Украјинској и Македонској православној цркви против воље њихових матичних цркава – РПЦ и СПЦ, може доћи до новог раскола православног света“, рекао је у интервјуу за Спутњик протојереј Руске православне цркве и један од председника друштва „Руска мисија“ Всеволод Чаплин.

– Није јасно зашто управо сада постоји покушај да се заоштри проблем који већ неколико деценија постоји у Македонији и у Украјини. Највероватније због тога што се Васељенска патријаршија налази под јаким утицајем Запада. Познато је да се главна паства те патријаршије, која је и финансијски подржава, налази у САД. То је грчка дијаспора у САД и Западној Европи – додаје Чаплин.

На птиање да ли Васељенска патријаршија може да призна аутокефалност Украјинске православне цркве и Македонске цркве без одобрења РПЦ и СПЦ, протојереј каже да би „то могло да се деси“.

– Могу се десити различити сценарији. На Константинопољску патријаршију утичу различите снаге: западна грчка дијаспора и западни политичари, као и турска влада, јер се Патријаршија налази на територији Турске и то у прилично рањивом положају. Утицај Грчке заиста постоји, али не мислим да је он пресудан. Јачи је утицај с друге стране океана и из центара ЕУ – каже Всеволод Чаплин.

– Критски сабор је пример грубог наметања агенде у којој је и екуменизам. Познато је да је већина православних људи у Русији, чак и у Украјини против те идеје. Многи су против и у Грчкој. У исто време, ако се буде дала аутокефалност Украјини и Македонији против воље цркава-мајки, српске и руске цркве, може доћи до новог раскола православног света – закључује руски протојереј.

Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*