Ruski protojerej: Cepanje Srpske i Ruske crkve vodi pravoslavni svet u raskol

0

„Ako Vaseljenska patrijaršija bude dala autokefalnost Ukrajinskoj i Makedonskoj pravoslavnoj crkvi protiv volje njihovih matičnih crkava – RPC i SPC, može doći do novog raskola pravoslavnog sveta“, rekao je u intervjuu za Sputnjik protojerej Ruske pravoslavne crkve i jedan od predsednika društva „Ruska misija“ Vsevolod Čaplin.

– Nije jasno zašto upravo sada postoji pokušaj da se zaoštri problem koji već nekoliko decenija postoji u Makedoniji i u Ukrajini. Najverovatnije zbog toga što se Vaseljenska patrijaršija nalazi pod jakim uticajem Zapada. Poznato je da se glavna pastva te patrijaršije, koja je i finansijski podržava, nalazi u SAD. To je grčka dijaspora u SAD i Zapadnoj Evropi – dodaje Čaplin.

Na ptianje da li Vaseljenska patrijaršija može da prizna autokefalnost Ukrajinske pravoslavne crkve i Makedonske crkve bez odobrenja RPC i SPC, protojerej kaže da bi „to moglo da se desi“.

– Mogu se desiti različiti scenariji. Na Konstantinopoljsku patrijaršiju utiču različite snage: zapadna grčka dijaspora i zapadni političari, kao i turska vlada, jer se Patrijaršija nalazi na teritoriji Turske i to u prilično ranjivom položaju. Uticaj Grčke zaista postoji, ali ne mislim da je on presudan. Jači je uticaj s druge strane okeana i iz centara EU – kaže Vsevolod Čaplin.

– Kritski sabor je primer grubog nametanja agende u kojoj je i ekumenizam. Poznato je da je većina pravoslavnih ljudi u Rusiji, čak i u Ukrajini protiv te ideje. Mnogi su protiv i u Grčkoj. U isto vreme, ako se bude dala autokefalnost Ukrajini i Makedoniji protiv volje crkava-majki, srpske i ruske crkve, može doći do novog raskola pravoslavnog sveta – zaključuje ruski protojerej.

Sputnik

POSTAVI ODGOVOR

*