Ruskiarhitekti projektuju rusko-srpski hram u Banjaluci

0

Stručnjaci vodećeg ruskog arhitektonskog instituta MARHI započeli su rad na projektu rusko-srpskog hrama u čast Carske porodice Nikolaja II u Banja-Luci.
U Banja-Luci su 14-15. avgusta održani radni sastanci na kojima je razmatran projekat budućeg hrama. Jedan od glavnih inicijatora izgradnje, Banjalučki episkop Jefrem, primio je arhitekte iz Moskve i zajedno sa lokalnim stručnjacima je razmotrio projekat hrama.

Posle završenih sastanaka vladika je u specijalnom pismu izrazio veliku zahvalnost rektoru Moskovskog arhitektonskog instituta akademiku RAASN i RAH D. O. Švidkovskom zbog ličnog angažmana na realizaciji projekta izgradnje rusko-srpskog hrama.

Episkop se D. O. Švidkovskom posebno zahvalio na mladim stručnjacima MARHI arhitektama Alekseju Kapustinu i Aleksandri Skabičevskoj.

„Za nas je velika čast da radimo sa stručnjacima tako visokog ranga, – istakao je vladika. – Održano je vrlo plodno razmatranje eventualnog projekta hrama koji smo odobrili u glavnim crtama.“

S idejom izgradnje rusko-srpskog hrama u Banja-Luci upoznat je i ruski predsednik Vladimir Putin. Arhitekta Aleksej Kapustin je o tome saopštio predsedniku za vreme njegovog susreta s mladim naučnicima na omladinskom forumu „Tavrida“ na Krimu.

Kao što je saopšteno ranije, osnovu projekta petokupolne crkve sa zvonikom u vidu šatora činiće jedan od starih ruskih hramova. U hramu će biti tri oltara: u ime Preobraženja Gospodnjeg, Carskih mučenika i Svetog Simeona i Save, rodonačelnika dinastije Nemanjića.

POSTAVI ODGOVOR

*