Руским медијима одбијене акредитације за Сенат

0

Руској медијској кући Спутњик одбијен је захтев за издавање сталних новинарских пропусница за улазак у амерички Сенат, преноси Политико.цом.

Kако је казао директор сенатске службе задужене за контакте са медијима, Џастин Вилсон, Спутњик има право жалбе на ту одлуку.

Према правилима те службе, медији не смеју да се понашају „као агенти или да буду запослени у савезним, републичким, локалним или страним владама или да их представљају“, рекао је Вилсон и додао да ни један медиј који финансира нека држава нема сталну пропусницу за Сенат.

То служба Сената састоји се од новинара који помажу у одређивању ко може да добије пропусницу. Тим пропусницама се омогућава већи приступ разним деловима Kапитол хила и често је претеча других трајних акредитација попут Беле куће и Врховног суда.

Дописник Спутњика из Вашингтона Ендру Фајнберг одбио је да коментарише, али је на свом Фејсбуку објавио да тражи адвоката за медијске слободе, као и да је та одлука „најапсурднија ствар на коју је наишао у досадашњем новинарском раду у Вашингтону“.

Политико наводи и да Спутњик покушава да добије и сталну пропусницу за Белу Kућу, као и да тежи чланству у удружењу страних новинара у Белој Kући. Представници Спутњика нису били доступни за коментар, додаје Политико.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*