Ruskinji spomenik od srca

0

Episkop šabački blagoslovio znamenje Darji Aleksandrovnoj

EPISKOP šabački Lavrentije blagoslovio je izradu spomenika Darji Aleksandrovnoj Korokbini, Ruskinji koja je kao bolničarka i dobrovoljac poginula na planini iznad Loznice u čuvenoj Gučevskoj bici, 2. novembra 1914. godine, pružajući pomoć srpskim junacima. Vladika kaže da je to delo i vredan dar likovnog umetnika i preduzetnika Dragoljuba Drage Mirkovića, akademika SKANU iz Bijeljine, i njegove supruge Rose, lepo i bogougodno, jer je od srca i sa dosta ljubavi, ne samo prema Darji, već i svoj ruskoj pravoslavnoj braći i sestrama.

Spomenik koji je visine 3,10 metara i širine 2,4 metra biće postavljen na Gučevu na Vidovdan, u okviru manifestacije „Vidovdanska loza“, koju organizuje Srpska kraljevska akademija naučnika i umetnika. To je dar Mirkovića i SKANU gradu Loznici i srpskom rodu.

– Mirković nas je baš obradovao izradom ovog belega, koji će stajati na Eminovim vodama, pri samom vrhu Gučeva, gde je hrabra Darja položila svoj mladi život s našim junacima – kaže Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice.

novosti

POSTAVI ODGOVOR

*