Ружица Врањковић: Било би добро да Кинези дођу у РТБ Бор!

РТС, Прелиставање, гост Ружица Врањковић, новинарка РТС-а

0

Гост Јутарњег програма РТС у рубрици Прелиставање је Ружица Врањковић, новинарка РТС-а

Тема јутра је отварање дела ауто-пута између Љига и Прељине.

– Сваки километар пута, а посебно аутопута је од непроцењивог значаја за једну земљу, а Љиг-Прељина није мали део. То је велики успех. Путеви су врло важни за развој земље. Тежимо да што више побољшамо наше путеве. То је битно за економију, за туризам. Ниједан инвеститор неће доћи ако немате добре путеве. Србија је једна од најзначајнијих транзитних земаља у региону.

Учешће Премијера на Самиту у Риги је донело нове значајне послове за нашу земљу.

– Уговори потписани у Риги су значајни за Србију, а посебно пруга ка Будимпешти је од непроцењивог значаја. Регионално повезивање је такође врло важно. А Србија тежи ка томе.

Решавање проблема РТБ Бор је један од главних задатака Владе Србије.

– РТБ годинама није плаћао рачуне ни за сировине ни за струју. Држава је помогла Бору, дала му је вештачка плућа јер су престале дотације. Направљен је план реорганизације РТБ-а. То значи да морају да се поштују стриктно одредбе договора, али отписано је доста дуга, 90 одсто дуга је отписано. Али је проблем што је Бор од јула наставио да прави губитке, а и што је наставио да не плаћа дажбине. Влада је замерила да је то проблем у управљању компанијом. Перспектива је да Влада тражи модел попут Железаре. Биће расписан конкурс за професионални менаџмент, а касније иде и стратешки партнер. Воде се разговори да Кинези дођу у Бор. То би било значајно за нас.

Патриот

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*