СА РУСКИМ и ЕУ ХЕЛИКОПТЕРИМА Војска Србије „јуриша“ на терористе

0

Војска набавља летелице за подршку копненим снагама за брзе интервенције.

Заштиту ваздушног простора Србије већ у новембру преузеће шест авиона „миг-29“ пристиглих прошле године из Русије. Први ваздухоплов из „руског транспорта“ је у ваздуху, а до јесени ће бити модернизоване и прилагођене нашим условима и све остале летелице. Поред комплетирања ескадриле „мигова“, међутим, највећи значај има набавка хеликоптера од којих ће први у Србију стићи крајем године.

О државном опредељењу за обнову хеликоптерске ескадриле сведочи чињеница да је на преговарачком столу тренутно још седам савремених и мултифункционалних летелица. Државни и војни врх разговара о куповини три вишенаменска хеликоптера „ми-17“ и четири противоклопна „ми-35М“. Већ сада је јасно да ће ове летелице уз девет наручених „Ербасових“ Х145М дугорочно бити окосница подршке из ваздуха наших копнених снага.

У Војсци Србије наглашавају да се обнова Ратног ваздухопловства обавља у два правца – јачањем капацитета за заштиту ваздушног простора, али и оснаживањем подршке јединицама на земљи.

– „Мигови“ стигли из Русије, заједно са нашим, преузеће „Ер полисинг“, који је годинама био угрожен старошћу ловачких авиона – наводе у ВС.

– Хеликоптери су, међутим, незаменљиви у садејству са снагама за брзе интервенције. Другим речима, „Пројекат 1.500 плус“ биће комплетан тек уз подршку из ваздуха. Ту улогу тренутно имају хеликоптери „газела“ и „гама“, али су њихове могућности доста скромније од Х145М и Ми-35М.

Државни врх још није дао коначну реч о квотама „Ербасових“ летелица у систему одбране и безбедности.

Иако је првобитно планирано да војсци припадне шест, а хеликоптерској ескадрили МУП-а три апарата, могуће је да ће полицијска квота бити повећана за једну летелицу.

Овај „мањак“, како објашњавају, војно ваздухопловство би надокнадило кроз будуће набавке.

Процене војних експерата указују да Србији највише прете такозване асиметричке претње, међу које се убраја тероризам, сецесионизам и удари различитих група екстремиста.

Одговор на ову врсту ризика јесте опремање лако покретних и добро опремљених снага које могу да дејствују у најкраћем року.

То је и разлог што ће највећи број војних „Ербасових“ хеликоптера задужити Специјална бригада из Панчева.

У овај концепт одлично се уклапају руске летеће оклопњаче „ми-35“, које су ненадмашне у неутралисању тенкова, борбених возила и утврђених објеката.

 

novosti

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*