SA RUSKIM i EU HELIKOPTERIMA Vojska Srbije „juriša“ na teroriste

0

Vojska nabavlja letelice za podršku kopnenim snagama za brze intervencije.

Zaštitu vazdušnog prostora Srbije već u novembru preuzeće šest aviona „mig-29“ pristiglih prošle godine iz Rusije. Prvi vazduhoplov iz „ruskog transporta“ je u vazduhu, a do jeseni će biti modernizovane i prilagođene našim uslovima i sve ostale letelice. Pored kompletiranja eskadrile „migova“, međutim, najveći značaj ima nabavka helikoptera od kojih će prvi u Srbiju stići krajem godine.

O državnom opredeljenju za obnovu helikopterske eskadrile svedoči činjenica da je na pregovaračkom stolu trenutno još sedam savremenih i multifunkcionalnih letelica. Državni i vojni vrh razgovara o kupovini tri višenamenska helikoptera „mi-17“ i četiri protivoklopna „mi-35M“. Već sada je jasno da će ove letelice uz devet naručenih „Erbasovih“ H145M dugoročno biti okosnica podrške iz vazduha naših kopnenih snaga.

U Vojsci Srbije naglašavaju da se obnova Ratnog vazduhoplovstva obavlja u dva pravca – jačanjem kapaciteta za zaštitu vazdušnog prostora, ali i osnaživanjem podrške jedinicama na zemlji.

– „Migovi“ stigli iz Rusije, zajedno sa našim, preuzeće „Er polising“, koji je godinama bio ugrožen starošću lovačkih aviona – navode u VS.

– Helikopteri su, međutim, nezamenljivi u sadejstvu sa snagama za brze intervencije. Drugim rečima, „Projekat 1.500 plus“ biće kompletan tek uz podršku iz vazduha. Tu ulogu trenutno imaju helikopteri „gazela“ i „gama“, ali su njihove mogućnosti dosta skromnije od H145M i Mi-35M.

Državni vrh još nije dao konačnu reč o kvotama „Erbasovih“ letelica u sistemu odbrane i bezbednosti.

Iako je prvobitno planirano da vojsci pripadne šest, a helikopterskoj eskadrili MUP-a tri aparata, moguće je da će policijska kvota biti povećana za jednu letelicu.

Ovaj „manjak“, kako objašnjavaju, vojno vazduhoplovstvo bi nadoknadilo kroz buduće nabavke.

Procene vojnih eksperata ukazuju da Srbiji najviše prete takozvane asimetričke pretnje, među koje se ubraja terorizam, secesionizam i udari različitih grupa ekstremista.

Odgovor na ovu vrstu rizika jeste opremanje lako pokretnih i dobro opremljenih snaga koje mogu da dejstvuju u najkraćem roku.

To je i razlog što će najveći broj vojnih „Erbasovih“ helikoptera zadužiti Specijalna brigada iz Pančeva.

U ovaj koncept odlično se uklapaju ruske leteće oklopnjače „mi-35“, koje su nenadmašne u neutralisanju tenkova, borbenih vozila i utvrđenih objekata.

 

novosti

POSTAVI ODGOVOR

*