Шабачка епрахија предлаже Стефана Јадранина за свеца

Предлог Епархије шабачке поводом јубилеја манастира Троноша. Био је први учитељ Вука Караџића, страдао од Турака

0

Епархијски савет и епархијски управни одбор Епархије шабачке, на седницама којима је у уторак председавао епископ Лаврентије одлучио је да замоли Свети архијерејски сабор СПЦ да на овогодишњем заседању, у мају, донесе одлуку да се у књигу светих СПЦ упише име архимандрита Стефана Јовановића, старешине Манастира Троноша, уочи Првог српског устанка.

Како нам је рекао владика Лаврентије, ова иницијатива покреће се у години обележавања јубилеја – 700 година Манастира Троноша, средњовековне задужбине у Коренити, код Лознице, што је, по његовим речима, највећи догађај у Српској православној цркви у овој годони.

– Архимандрит Стефан био је први учитељ Вука Стефановића Караџића, велики родољуб и слободар, изузетан духовник и интелектуалац, али и човек који је пострадао борећи се за свој род – каже владика Лаврентије. – Њега су отровали Турци када је отишао да их замоли за услугу како би помогао народу коме је претила глад. Мада је знао шта га чека, није желео да седи скрштени руку и бригу о свом народу платио је највећом могућом ценом – својим животом.

Иницијативу за канонизацију архимандрита Стефана, Јадранина, родом из легендарног Текериша на Церу код Лознице, поред епископа, свештенства и монаштва подржале су и угледне личности овог краја, али и Видоје Петровић, градоначелник Лознице.

Највиши органи Епархије изабрали су Организациони одбор за свечано обележавање јубилеја Манастира Троноша за чијег је председника једногласно на предлог владике Лаврентија, изабран Видоје Петровић. Ова светковина која ће бити одржана у септембру биће на највишем црквеном, народном и државном нивоу.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*