Šabačka eprahija predlaže Stefana Jadranina za sveca

Predlog Eparhije šabačke povodom jubileja manastira Tronoša. Bio je prvi učitelj Vuka Karadžića, stradao od Turaka

0

Eparhijski savet i eparhijski upravni odbor Eparhije šabačke, na sednicama kojima je u utorak predsedavao episkop Lavrentije odlučio je da zamoli Sveti arhijerejski sabor SPC da na ovogodišnjem zasedanju, u maju, donese odluku da se u knjigu svetih SPC upiše ime arhimandrita Stefana Jovanovića, starešine Manastira Tronoša, uoči Prvog srpskog ustanka.

Kako nam je rekao vladika Lavrentije, ova inicijativa pokreće se u godini obeležavanja jubileja – 700 godina Manastira Tronoša, srednjovekovne zadužbine u Koreniti, kod Loznice, što je, po njegovim rečima, najveći događaj u Srpskoj pravoslavnoj crkvi u ovoj godoni.

– Arhimandrit Stefan bio je prvi učitelj Vuka Stefanovića Karadžića, veliki rodoljub i slobodar, izuzetan duhovnik i intelektualac, ali i čovek koji je postradao boreći se za svoj rod – kaže vladika Lavrentije. – Njega su otrovali Turci kada je otišao da ih zamoli za uslugu kako bi pomogao narodu kome je pretila glad. Mada je znao šta ga čeka, nije želeo da sedi skršteni ruku i brigu o svom narodu platio je najvećom mogućom cenom – svojim životom.

Inicijativu za kanonizaciju arhimandrita Stefana, Jadranina, rodom iz legendarnog Tekeriša na Ceru kod Loznice, pored episkopa, sveštenstva i monaštva podržale su i ugledne ličnosti ovog kraja, ali i Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice.

Najviši organi Eparhije izabrali su Organizacioni odbor za svečano obeležavanje jubileja Manastira Tronoša za čijeg je predsednika jednoglasno na predlog vladike Lavrentija, izabran Vidoje Petrović. Ova svetkovina koja će biti održana u septembru biće na najvišem crkvenom, narodnom i državnom nivou.

Večernje Novosti

POSTAVI ODGOVOR

*