Сабор у Фиренци

0

У 15. веку при најезди Турака прве су се на удару нашле православне земље. Пошто исте нису могле да се одбране, затражиле су помоћ од западних хришћана. Уместо да им помогне, Ватикан их је дочекао уценом.
Наиме, помоћ им је обећана под условом да потпишу унију са католичком црквом, односно да православна црква призна врховну власт Ватикана.
Сабор је заказан у Фиренци 1439. године. Према изворима, дошли су сви православни патријарси и представници, чак и руски. Сви, осим српских.
Владар Србије, деспот Ђурађ Бранковић рекао је српском патријарху да ће га обесити уколико оде у Фиренцу.
Поменуте године унију са Ватиканом потписали су сви православни верски поглавари, осим српских.
Оно што је, такође, јако битно поменути јесте да се унији страховито противио још једино и митрополит Ефеса, Марко Евгеник. Интересантно да је он био једини византијски изаслник који је одбио да потпише унију.
Сазнавши да се Србија супроставила моћном Ватикану, због срамоте коју је нанео Русији, Велики Кнез је погубио (или протерао) свог патријарха. Извори кажу да су и у Цариграду настали нереди, након што се сазнало да Срби нису потписали унију. На захтев народа, васељенски патријарх морао је да се повуче, а због пропасти уније Ватикан Србима никад није опростио.

Српска историја

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*