Саборно крштење ученика ОШ „Љуба Ненадовић“

У Цр­кви Све­тог Лу­ке на Ко­шут­ња­ку заједно је кр­ште­но 14 уче­ни­ка ОШ „Љу­ба Не­на­до­вић” – Захваљујући ве­ро­у­чи­тељу ђа­кону ха­џи Не­наду Јо­ва­но­вићу за прет­ход­них 15 го­ди­на кр­ште­но је не­ко­ли­ко сто­ти­на ђака

0

„Ви који се у Христа крстисте, у Христа се обукосте”, орило се у недељу Црквом Светог Луке у Кошутњаку, када је четрнаест ученика Основне школе „Љуба Ненадовић” заједно приступило светој тајни крштења. Родитељи, кумови и пријатељи напунили су цркву и присуствовали почетку духовног живота ових малишана.

Реч је о ученицима нижих разреда који уче веронауку, а који до сада нису били крштени, што није услов за похађање ових часова.

– За све нас ово крштење представљало је наставак прославе Васкрса. Наша деца су имала срећу да се крсте баш на Томину недељу, када се апостол Тома у име свих нас уверио у Васкрсење Исуса Христа – изјавио је за наш лист ђакон хаџи Ненад Јовановић, вероучитељ у ОШ „Љуба Ненадовић”, који је иницирао ово саборно крштење.

Децу је крстио јереј Никола Гаврић, старешина овог храма, саслуживао је управо ђакон Јовановић, а у крштењу су учествовали породични кумови. Наш саговорник објашњава да чак и тако мала деца понекад желе да им на крштењу кумује њихов најбољи другар.

– Ми то не препоручујемо јер би кум ипак требало да буде неко од одраслих. Кум је заправо наш духовни родитељ – наглашава ђакон Јовановић, који већ 15 година ради као вероучитељ. Каже да је у том периоду организовао крштење неколико стотина својих ђака.

Иако су се у Цркви Светог Луке у недељу окупили ученици нижих разреда, наш саговорник наглашава да сви они добро знају да крштење представља њихово духовно рађање и одсликава победу светлости над тамом. Деца су током службе и крштења била изненађујуће мирна, а вероучитељу су сви рекли да им није било напорно. Чак и они који су веома немирни рекли су да су могли да стоје још два сата.

– Један од ученика четвртог разреда, који се у недељу крстио, у понедељак је частио све другаре, а свако од њих је добио понеки поклон – каже ђакон Јовановић.

Поводом саборног крштења у Жаркову, Српска православна црква објавила је честитку деци, родитељима и кумовима.

– Верујемо да управо овакви и слични догађаји сведоче о неопходности прожимања цркве и школе, као и о оправданости и неопходности постојања православне веронауке у школском систему Србије – наведено је у саопштењу СПЦ.

Саборна крштења организују се и на нивоу архиепископија, и тада је присутно много више ученика. Тако је пре шест година, у Цркви Светог Марка у Београду истовремено крштено 550 ученика основних и средњих школа.

Ђакон Јовановић се нада да ће и следеће године организовати слично крштење. Он напомиње да су, на саборним крштењима, родитељи и кумови ослобођени плаћања трошкова овог црквеног чина, а они који су у могућности могу да оставе прилог у храму.

Јелена ПОПАДИЋ, ПОЛИТИКА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*