САД: Католичка црква 70 година прикривала сексуално злостављање деце

0

Бискупи и други високи званичници Римокатоличке цркве у америчкој држави Пенсилванији прикривали су 70 година случајеве сексуалног злостављања дјеце у којима су виновници више стотина свештеника, наводи се у извјештају који је данас објавила америчка Велика порота.

У извјештају се наводи да је Црква убиједила жртве и полицију да не пријављују и не истражују те случајеве, пише вечерас Њујорк тајмс.

Извјештај, у коме се наводе имена више од 1.000 жртава, представља најширу истрагу једне америчке владине агенције случајева сексуалног злостаљања дјеце од католичког свештенства.

До сада у САД није било свеобухватног извјештаја о свим случајевима сексуалног злостављања у оквиру Католичке цркве, иако је било покушаја у том смислу.

Жртве сексуалног злостављања у САД годинама покушавају да приволе власти да проведу истрагу у цијелој земљи, слично ономе што је урадила Аустралија, гдје је Краљевска комисија провела четири године проучавајући случајеве сексуалног злостављања дјеце у оквиру различитих вјерских и социјалних институција, укључујући Католичку цркву.

Велика порота је назив за правосудно тијело, састављено од лаика, а које је задужено за покретање или одобравање, односно прелиминарни кривични поступак.

РТРС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*