САД од Курда у Ираку траже да одложе референдум о независности

0

Ербил – САД су затражиле од ирачких Курда да одложе референдум о незавности свог аутономног курдског региона, који је планиран за 25. септембар, саопштило је курдско председништво.

Амерички државни секретар Рекс Тилерсон упутио је тај захтев у петак, током телефонског разговора са председником регионалне владе ирачког Курдистана Масудом Барзанијем, преноси данас Ројтерс.

„Кад је реч о одлагању референдума, председник Баразани је рекао да ће народ курдистанског региона очекивати гаранције и алтернативе за своју будућност”, наводи се у саопштењу курдског председништва након Тилерсоновог позива.

Стејт департмент САД у јуну је изразио забринтост да ће референдум скренути пажњу са „ургентнијих приоритета” као што је пораз екстремиста Исламске државе, подсећа британска агенција.

САД и друге западне државе забринуте су да би то гласање могло да се претвори у још једно регионално жариште. Турска, Иран и Сирија, који заједно са Ираком имају велики број курдских становника, противе се независном Курдистану. (Танјуг)

Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*