SAD od Kurda u Iraku traže da odlože referendum o nezavisnosti

0

Erbil – SAD su zatražile od iračkih Kurda da odlože referendum o nezavnosti svog autonomnog kurdskog regiona, koji je planiran za 25. septembar, saopštilo je kurdsko predsedništvo.

Američki državni sekretar Reks Tilerson uputio je taj zahtev u petak, tokom telefonskog razgovora sa predsednikom regionalne vlade iračkog Kurdistana Masudom Barzanijem, prenosi danas Rojters.

„Kad je reč o odlaganju referenduma, predsednik Barazani je rekao da će narod kurdistanskog regiona očekivati garancije i alternative za svoju budućnost”, navodi se u saopštenju kurdskog predsedništva nakon Tilersonovog poziva.

Stejt department SAD u junu je izrazio zabrintost da će referendum skrenuti pažnju sa „urgentnijih prioriteta” kao što je poraz ekstremista Islamske države, podseća britanska agencija.

SAD i druge zapadne države zabrinute su da bi to glasanje moglo da se pretvori u još jedno regionalno žarište. Turska, Iran i Sirija, koji zajedno sa Irakom imaju veliki broj kurdskih stanovnika, protive se nezavisnom Kurdistanu. (Tanjug)

Politika

POSTAVI ODGOVOR

*