САД одбиле понуду Русије да потпишу споразум да се једна другој неће мешати у унутрашње ствари

0

АМЕРИЧКИ лист Politico објавио је да је Дональд Трамп одобрио увођење нових санкција против Русије.

Уз образложење да Москва крши Споразум о ликвидацији ракета малог и средњег домета који су САД и СССР закључили 1987-ме године.

Politico су – објављујући ово – позвао на неименованог „високог функционера Беле куће“.

Истовремено је прецизирао да Министарство трговине САД намерава да уведе санкције против руских компанија које раде на новим ракетним технологијама.

Неименовани функционер је открио да у Белој кући и Пентагону рачунају да ће нове санкције присилити руководство Русије да промени економске и државне приоритете.

Конгрес САД је у војном буџету за 2018-ту већ предвидео новац за конструисање и производњу ракета средњег домета.

Стејт департман последњих недеља тврди да су САД спремне да обуставе започето „ако се Русија врати поштовању споразума“.

Споразум о ракетама малог и средњег домета је у име СССР потписао Михаил Горбачов да предвидео је и уништавање 1752 совјетске балистичке и крстареће ракете, укључујући и Р-12 и Р-14, које је СССР 1962-ге био поставио на Куби што је испровоцирало Карипску кризу.

Американци су били у обавези да – по истом споразуму – униште само 859 таквих ракета. Дакле: двоструко мање.

Москва и Вашингтон се поводом те класе ракета међусобно све чешће и све оштрије оптужују.

Русија, поред осталог, указује да су Американци споразумом дозвољени поморски лансирни систем Mk-41 преместили са бродова на копно. И још их у Румунији и Пољској примакли руским државним границама.

О Трамповом „руском курсу“ говори и његово одбијање понуде државног врха Русије да две земље закључе споразум о немешању (једна другој) у унутрашњу политику.

Ово је објавио утицајни амерички портал BuzzFeed, наводећи да је ту иницијативу Москве заменику Рекса Тилерсона за политичка питања, Томасу Шенону, још 17. јула изложио заменик шефа руске дипломатије Сергеј Рјабков.

Исти портал тврди да је то био предлог документа који забрањује Москви и Вашингтону да не мешају у унутрашњу политику друге стране.

BuzzFeed тврди да је у Вашингтону тај документ био размотрен, али да је потом Москви било поручено: „Хвала, али сада није време за нешто овакво! Прво нам је потребан дуг рад на успостављању међусобног поверења“.

Још су лукаво оценили да понуђени „папир“ не нуди никакве гаранције да ће се Русија друкчије понашати у сајбер-простору.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*