САД подржава Шиптаре: Политику према Балкану не мењамо, Косово управља својом границом

Портпаролка амбасаде Сједињених Америчких Држава на Косову Мишел Шон подржала деловање институција Косова и слање специјалних снага на Јариње како би зауставили улазак воза који је из Београда кренуо за Косово

0

Портпаролка амбасаде Сједињених Америчких Држава (САД) на Косову Мишел Шон изјавила је да САД поштују право Косова да брине о својој граници, чиме је подржала деловање институција Косова и слање специјалних снага на прелаз Јариње како би зауставили улазак воза који је из Београда кренуо за Косово.

„САД су признале Косово као независну и суверену државу 2008. године и ми поштујемо право Косова да одлучује ко и шта пролази преко његове границе“, казала је Шон за Коха диторе и додала да је САД драго што у суботу није било сукоба на градници.

Портпаролка је казала да САД снажно подржавају дијалог којим посредује ЕУ као „најбољи начин да се унапређују односи Косова и Србије“.

Путнички воз из Београда кренуо је у суботу ка Косовској Митровици, али је то изазвало негативне реакције у Приштини, па је дан пре тога министарка Едита Тахири затражила од ЕУ да забрани његов улазак на Косово, јер како је оценила, Београд на тај начин покушава да дестабилизује Косово.

Косовски председника Хашим Тачи оценио је да је долазак тог воза на Косово у супротности са косовским Уставом због чега је наредио да се возу по сваку цену забрани улазак на Косово.

Воз који је први пут из Београда кренуо директно на Косово после скоро две деценије био је дизајниран сликама фресака из српских светиња на Косову, које су под заштитом УНЕСКО-а, а на њему је на двадесетак језика писало „Србија је Косово“.

Воз није стигао на Косово, јер се ситуација искомпликовала након што је објављен снимак да је на пругу постављен експлозив због чега су у Доње Јариње стигле специјалне снаге Косовске полиције РОСУ.

Према речима премијера Србије, мудрошћу Београда воз је из Рашке враћен у Београд, чиме су избегнути и сукоби и жртве.

Премијер Косова Иса Мустафа захвалио је међународној заједници и САД на подршци.

ПОЛИТИКА ВАШИНГТОНА ПРЕМА БАЛКАНУ СЕ НЕЋЕ МЕЊАТИ

Мишел Шон је изјавила и да не постоје индикације да ће Вашингтон променити политику према Балкану. Политика САД у последње две деценије била је релативно конзистентна без обзира ко је био у Белој кући, навела је Шон на питање да ли постоји могућност да се политика према Балану промени након доласка новог председника Доналда Трампа на чело САД. „Немамо никакве индикације да ће се променити“, казала је портпаролка за Коха диторе.

БЕТА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*