САД: Подржавамо способност верских украјинских лидера да спроведу аутокефалност

0

Амерички Стејт департмент је објавио своју подршку могућој аутокефалности Украјинске православне цркве и изразио „поштовање“ према потезима патријарха Вартоломеја из Цариграда.

„Сједињене Државе снажно подржавају слободу вероисповести, укључујући и слободу чланова групе да управљају својом религијом у складу са својим уверењима и исповедају своју веру слободно, без државне интервенције. Сједињене Државе уважавају способност верских украјинских лидера и следбеника да спроведу аутокефалност, у складу са својим уверењима. Ми поштујемо васељанког патријарха као гласа верске толеранције и међуверског дијалога“, наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Такође је саопштено да САД „непрестано подржавају Украјину и њен територијални интегритет“.

„Ми такође подржавамо Украјину, која утире свој пут и чини своје одлуке и решења, без спољног мешања“ – наводи се у саопштењу.

Председник Украјине Петро Порошенко покушава да оствари стварање јединствене локалне аутокефалне цркве у Украјини. Раније је Цариградска патријаршија „у припреми за давање аутокефалности“ именовала своје егзархе у Кијеву. Поред тога, цариградски патријарх Вартоломеј је рекао да намерава да да аутокефалност Украјини.

Раније данас је Руска православна загранична црква обуставила заједничко служење са архијерејима Цариградске патријаршије.

Такође је и Руска православна црква обуставила учешће у структурама којима председава Цариградска патријаршија, а биће обустављено и заједничко богослужење са цариградским архијерејима.

vostok.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*