САД затвориле конзулат РФ у Сан Франциску и „конзуларне објекте“ у Вашингтону и Њујорку

0

СТЕЈТ департман је саопштио да САД траже од Русије да затвори свој конзулат у Сан Франциску, као и „конзуларне објекте“ у Вашингтону и Њујорку.

Рок: 2. септембар.

Америчка дипломатија је истовремено нагласила да ни ово не успоставља „дипломатски паритет“ између две земље и да су зато могући и нови „дипломатски кораци против Москве“.

Стејт департман је навео да – упркос свему – рачуна да ће се отворити путеви за побољшавање односа са Русијом и да ширење сарадње о питањима од обостраног интереса.

Дипломатски врх САД је истакао да је испунио захтеве Москве о смањивању свог персонала у Русији и изразио наду да ће се Москва суздржати од парирања гашењу конзуларних тачака.

Министар иностраних послова РФ је америчком колеги, Рексу Тилерсону, већ рекао да је „за жаљење“ потез који је повукао и предочио му да ће Москва „пажљиво проучити нове мере Вашингтона“ и обзнанити своју реакцију.

Открио је да му је Тилерсон телефонирао и да га је упознао са „додатним ограничењима деловања руских дипломатских представништава на територији САД“.

Лавров је изразио жаљење због најновије „ескалације напетости у односима САД и Русије чији иницијатор није била Москва“.

Председник спољнополитичког комитета горњег дома руског парламента, Константин Косачов, изјавио је да Москва на затварање својих конзулата треба да одговори симетрично, а на недавно усвојени амерички закон о санкцијама – „несиметрично, али тако да се ударац осети“.

Његов заменик Владимир Џабаров открио је да Русија може поћи или на укидање неких америчких дипломатских представништава или на ново смањивање броја дипломата САД у Русији.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*