Сајбер монах на мети власти

0

Да су подела KиМ и разграничење „ђаволска работа“ могло би се наслутити већ из тога што се на удару врха актуелне власти – предњаче председник Србије и његов генерални секретар, које у стопу прате шеф Kанцеларије за KиМ и њихова Српска листа, нашла баш СПЦ јер је више пута у последњих неколико месеци јасно рекла „не“ решењу које, како је јуче коначно признао, заговара Александар Вучић лично.

На главној мети нашао се игуман Високих Дечана архимандрит Сава (Јањић), који је прошле недеље упозорио јавност на могуће „договорене акције на северу KиМ“, којима би могло да се крене у „коначно решење“, што је разгоропадило званични Београд и његову косовску експозитуру у влади Рамуша Харадинаја.

Оптужбе на рачун игумана дечанског да је сарадник разних тајних служби, најчешће ЦИА, поборник косовске независности, издајник и шта још све не, нису ништа ново. Из Београда су долазиле и у време Слободана Милошевића, јер је тадашњи протосинђел Сава био један од највећих критичара Милошевићеве косовске политике, мада покојни председник никада није овако јавно неконтролисано беснео због једног саопштења. Додуше тада није било Твитера, који је данас постао главни „мегдан“, на коме се архимандрит Сава, познат као први „сајбер монах“ у СПЦ, показао прилично вичан.

Отац Сава (1965), у свету Драгутин Јањић, родом је из Дубровника. Одрастао је у Требињу, где је завршио основну и средњу школу, стекао музичко образовање. Свира виолину, а директор Београдске филхармоније и бивши министар културе Иван Тасовац тврди да је отац Сава један од ретких са којим у целој Србији може да на равној нози разговара о актуелним трендовима у класичној музици. Студије англистике и германистике на Филолошком факултету БУ 1989. заменио је манастиром Црна Река. Једно је од духовних чеда из црноречког монашког расадника данас рашчињеног владике Артемија, по чијем је доласку на катедру Епархије рашко-призренске прешао у Високе Дечане и по благослову 1994. почео да се бави компјутерима.

Покренуо је и уређивао први сајт у СПЦ, захваљујући ком је истина о страдању Срба на KиМ обишла свет. Његово знање енглеског језика, дар за дипломатију, добре везе са странцима, које је стекао стицајем косовских (не)прилика, сметале су појединим српским владикама ван KиМ. Игуман Високих Дечана постао је 2010. и држао се подаље од јавности све до саопштења-упозорења прошле недеље које је толико потресло напредњачку „елиту“ да, као у песми Матије Бећковића, делују „кивни зато што их је препознао“.

Јелена Тасић, Данас

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*