Сакашвили ухапшен и протеран у Пољску

0

Бивши грузијски председник а сада украјински опозиционар Михаил Сакашвили, оптужен да је подстицао на државни удар у Украјини прошлог лета, ухапшен је и протеран у Пољску, саопштиле су данас украјинске власти.

Баграновскаја је за руску агенцију Тасс рекла да су Сакашвилија ухапсиле особе у камуфлажним униформа које су га „утерале у бели комби и одвезле у непознатом правцу“.

Сакашвили је ухапшен у ресторану близи просторија његове партије Покрет нових снага, додала је портпаролка.

Сакашилијев сарадник Давид Сакварелидзе рекао је да су га притвориле специјалне снаге, пренела је украјинска агенција Униан.

Та агенција наводи да безбедносни извори кажу да је Сакашвили приведен по захтеву службе за миграције. Према неким наводима њега су привели маскирани људи на чијим униформама су биле ознаке граничне службе.

Суд у Грузији је почетком године у одсуству осудио Сакашвилија на три године затвора због злоупотребе власти у помиловању четири полицајца осудјених за убиство банкара.

Сакашвили је био председник Грузије од 2004. до 2013, а 2015. је постављен за гувернера украјинског региона Одеса. На то место је поднео оставку 2016. жалећи се да централне власти ометају његову борбу против корупције.

Бивши председник Грузије је држављанство Украјине изгубио јула прошле године. Иако без држављанства, Сакашвили је успео да се врати у Украјину у септембру, на силу – уз помоћ присталица које су пробиле полицијски кордон на пољско-украјинској граници.

Грузија је захтевала од Украјине екстрадицију Сакашвилија.

 

 

(Бета)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*