Salih Selimović: Stari izvori o stanovnicima Bosne govore kao o Srbima sa tri vere

0

SRPSKA radikalna stranka organizovala je predstavljanje nove knjige Saliha Selimovića, istoričara i publiciste iz Sjenice, pod naslovom „Prezimena i njihovo poreklo na sjeničko-pešterskoj visoravni“.

         „Moj cilj je bio da naučno dokažem činjenice koje nas čine jednim narodom i da svima nama pokažem ko smo, šta smo i odakle smo. Da budemo ono što jesmo. Došao sam ovde danas da govorim istinu o našem poreklu i da poput naših starih na svakom koraku skrećem pažnju na to“, istakao je Selimović sinoć u Novom Sadu, a prenosi SRS, koja je i izdavač knjige.

         On je rekao da „ne pristaje da bude Bošnjak i neće to da bude“.

         „Stari izvori o stanovnicima Bosne govore kao o Srbima sa tri vere. Ne zaboravite da je srpski etnički i kulturni prostor daleko veći od trenutnih granica, a da se međunarodne konstelacije snaga brzo menjaju. Sve ide u korist Srbije i vreme radi za nas“, zaključio je autor.

         Govoreći o Selimoviću, Đurađ Jakšić je istakao da se on „decenijama unazad bavi ozbiljnim istraživačkim radom, prikuplja i sistematizuje ogromnu istorijsku građu i piše istinu“.

         „Poput slavnih, Ahmed paše Hercegovića, Skender bega Crnojevića, Mehmed paše Sokolovića, Mehmeda Spahića, Avde Karabegovića, Mustafe Golubića, Meše Selimovića i Emira Kustirice, i Salih Selimović ne krije svoje srpsko poreklo i ponosi se njime“, rekao je Jakšić.

        Beta

POSTAVI ODGOVOR

*