САЉИ БЕРИША ПРИЗНАО: Албанија наоружавала терористе ОВК

0

Бивши премијер наших суседа да је Тирана слала велике количине оружја терористичкој Ослободилачкој војсци Косова. Отворена војна складишта, оружје је углавном дељено бесплатно

АЛБАНИЈА је деведесетих година из својих магацина послала велике количине оружја терористичкој Ослободилачкој војсци Косова (ОВК).

Да су албански терористи на српске војнике, полицајце и цивиле на Косову и Метохији пуцали из пушака и ракетних бацача дотуреним уз помоћ званичне Тиране, две деценије касније, признао је бивши албански премијер Саљи Бериша. Тиме је развејана свака сумња да је, уз ОВК и НАТО, и Албанија била нескривени актер насилне агресије на СР Југославију.

Македонска новинска агенција (МИА) пренела је Беришине речи да је и пре разбуктавања сукоба у јужној српској покрајини постојао план да се косовски Албанци наоружају.

– После пада комунизма у Албанији, одлучили смо да отворимо врата војних складишта. Један од разлога био је да наоружање пошаљемо на Косово. Ми смо се, као партија, организовали да дајемо бесплатно оружје, иако је било и случајева продаје. Отворио сам војна складишта да се наоружа ОВК – признао је Бериша.

Бивши албански премијер открио је тиме и делић позадине немира који су избили у Албанији у пролеће 1997, када су, између осталог, опљачкани магацини албанске војске. Званична Тирана је претходне две деценије наводила да је ово оружје завршило код криминалаца и трговаца наоружањем и да већина није коришћена у рату на КиМ. Данас је, међутим, јасно да су „цеви“ опљачкане да би неформалним каналима биле пребачене терористима.

Војне и политичке структуре тадашње СРЈ биле су обавештене о пребацивању наоружања преко границе. Њиме су Албанци током 1997. извршили низ терористичких напада на полицију, а касније и подигли оружану побуну у Дреници. Конвоји војне помоћи Тиране учестали су нарочито 1998, када се већ водила отворена борба са терористима ОВК. Планинским путељцима шверцовано је углавном пешадијско наоружање – пушке „калашњиков“, ручне бомбе, муниција, али и ручни ракетни бацачи, тешки митраљези и минобацачи.

Беришино признање за некадашњег шефа војне обавештајне службе генерала Александра Димитријевића – није изненађење. Он наглашава да његов иступ није донео ниједну нову информацију.

– У то време имали смо мноштво информација о улози Албаније у дотурању оружја, али и оснивању кампова за обуку терориста на њиховој територији. Званична Тирана то је радила уз сагласност западних држава. Ми смо небројено пута обавештавали стране државе и међународну заједницу о овим подухватима, али канали снабдевања нису прекинути.

Генерал Димитријевић подсећа да је ВЈ покушала да се супротстави организаторима шверца наоружања из Албаније.

– Ојачавали смо карауле и утврђивали државну границу. Албанци су, међутим, успоставили цео систем стаза којима су путовале пушке и муниција. Постојале су путање којима су каравани мазги, без пратње људи, даноноћно преносили товаре преко граничне линије. Велики део наоружања је заплењен, али и много тога је прошло. О томе говоре стотине инцидената и оружаних сукоба наших граничара од 1997. до 1999. са позадином терориста у Албанији.

Шеф Одбора за КиМ Народне скупштине Милован Дрецун Беришин иступ види као формално признање да је Албанија, уз терористичку ОВК и подршку Запада, била кључни учесник заједничког злочиначког подухвата агресије на СРЈ и отцепљења покрајине Косово.

– Све структуре Албаније – војска, полиција, обавештајне службе и државни органи – учествовале су у формирању ОВК, опремању, наоружавању и убацивању њених припадника на Косово – наводи Дрецун. – То је све изашло на видело 1999, када су све ове снаге биле укључене у акцију копнене офанзиве на Метохију, у оквиру које се водила жестока борба на караули Кошаре.

Саговорник „Новости“ указује и на то да је Албанија све време имала заштиту у виду ЦИА и других западних обавештајних структура, које су јој давеле нескривену подршку за опремање терориста:

– Бивши шаф албанске обавештајне службе Фатос Коси јавно је причао да је током припрема и сукоба на Косову све време на северу Албаније и формално постојала канцеларија ЦИА.

 

ТОВАРИ ПРЕКО ПРОКЛЕТИЈА

ТАЛАС шверца наоружања преко Проклетија посебно је био снажан с пролећа 1998. године, после ликвидације „дреничке групе“, коју је предводио Адем Јашари. После овог догађаја ОВК је приступило више хиљада бораца, који су одмах упућивани на обуку у кампове на север Албаније. Већина њих је тамо и наоружавана, после чега су са товарима муниције и оружја пребацивани на КиМ.

 

 

Вечерње новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*