Samanta se teši: Greše oni koji računaju na Putinovu snagu i podršku

Bivša američka ambasador pri UN Samanta Pauer rekla je da se nada da će novi američki predsednik Donald Tramp uvideti kako nema puno osnove da Rusiju i njenog lidera Vladimira Putina povezuje s istinskim vrednostima iza kojih decenijama stoji SAD i poručila da greše oni na Balkanu koji dugoročno računaju na Putinovu snagu i podršku.

1

U intervjuu sarajevskom Dnevnom avazu, Pauerova, koja je u UN zastupala interese SAD u predsedničkom mandatu Baraka Obame, kaže da je očigledno da Putinova Rusija planira geostrateški prodor na Balkanu ocenivši da na duge staze taj plan neće uspeti, o čemu bi trebalo dobro da razmisle i političari poput Milorada Dodika koji se oslanjaju na Moskvu u svom delovanju.

Po njenoj oceni, Dodik i njemu slični opasno greše kada računaju na „Putinove mišiće“ jer Rusija takvu trku u pokazivanju moći jednostavno ne može ekonomski izdržati.

„Želela bih da upozorim sve te nacionaliste, sve one koji planiraju jednu vrstu ekskluzivnosti u vladanju, one koji visoko ističu svoju etničku pripadnost ili svoju religiju računajući uz to na Putina i misleći da se on uzdiže i da je on ‘veliki vođa’ kojeg treba podržati, oni treba da gledaju unapred na ekonomske činjenice i shvate gde će se to kretanje završiti. To se neće završiti dobro“, istakla je Pauerova.

Pauerova, koja ima neposredno novinarsko iskustvo s Balkana kada je, kao izveštač sa terena pratila ratove na području bivše Jugoslavije, ocenila je da je nametanje američkih sankcija Dodiku zbog njegovih secesionističkih istupa i delovanja bilo potpuno ispravno.

Dodala je da se nada da će prave procene, zasnovane na činjenicama, dovesti do toga da i predsednik Tramp prema Rusiji zauzme realan stav uprkos „zbunjujućim ljubaznim izjavama“ o Putinu.

„Činjenice su da je predsednik Putin ubijao svoje političke oponente, proganjao novinare, prisvojio deo Ukrajine i podržao vladu u Siriji koja je plinom potrovala svoje ljude. Nema dakle puno toga u Putinovoj biografiji što promoviše američke interese ili američke vrednosti“, rekla je Pauerova poručivši da je stoga važno da Tramp u odnosu prema Rusiji nastupa načelno, ne zaboravljajući, na primer, „šta je Rusija uradila u Siriji“.

TANJUG

1 KOMENTAR

 1. Bila bi steta za covecanstvo ako ste u pravu gospodjo.

  Vremenski prozor sa koga Vi (a i celo covecanstvo) posmatra i postavlja vrednosti jednostavno nije dovoljan da bi se moglo smatrati da ste Vi u pravu.
  Zaboravljate da je cela Vasa politika jedna obicna trgovina i nemate moralne osnove da govorite sta je pravo ili krivo. Naravno pravda i krivda ne moraju, bar kratkorocno da imaju veze sa ishodom necega, i moguce je da ce ishod biti bas takav kako Vi opisujete. Jedno znam da ako bude takav generisace jos vece krize.

  Takodje zaboravljate da je Vasa politika vrlo jednostrana i Srpske interese na Balkanu ste jednostavno prodali za racun dodvoravanja Muslimanima i Hrvatima koji evidentno jesu bolje sluge Vase politike a koji su de fakto glavni protivnici vrednosti o kojima Vi pricate, bar na Balkanu.

  Pominjete Americke interese. Nemojte Gospodjo lupati gluposti. Interes Americkog naroda nije to sto Vi pricate, nego bas mir i prosperitet. Vi donosite samo rat. I da niste oteli (zajedno sa drugima Vase provincijencije) celu drzavu od Americkog naroda, sigurno ne biste tako govorili. Suzili ste mu izbor na dvije partije vise slicne nego razlicite i to zovete demokratijom.

  Pa sta je izbor Trampa nego krik nezadovoljnog naroda Vasim glupiranjem po svetu.

  Pominjete nacionalizam a on nigde nije jaci nego u Hrvatskoj populaciji koja je duboko indokrinirana NDH neofasizmom. Muslimanski deo populacije ima to isto u sebi uz dodatak doze Islamskog Terorizma.

  Pa sta to Srbima preostaje u toj situaciji?!

  Nemojte nam pricati o Srpskom nazionalizmu i stalno nam mazati oci tim blatom koje jednostavno ne postoji ili je nemusti odgovor na mnogo snazniji nacionalizam koji udara na Srbe svaki dan.

  Takodje se ne radi o tome sto pricate uopste po pitanju Rusije. Vi ste gospodjo predstavnik osvajacke politike koja je dovela na granicu Rusije hiljade tenkova. Lako cete Vi sa Srbima, mi smo slabi. Ali budite uvereni da ce se Rusi braniti svim sredstvima, i mozda cemo svi izgubiti, ali Vasa osvajacka politika sigurno nece pobediti. To Mozemo svi da Vam garantujemo.

  Pogledajmo drugi fakt. Vi ste gospodjo stvorili najvecu ratnu masineriju koja je ikada postojala. Unistili se pod raznim izgovorima veliki broj zemalja pa i moju Jugoslaviju.
  Vi ste u velikoj zabludi ako mislite da Vam normalan Amerikanac ili bilo koji gradjanin sveta vise veruje. Pa nismo svi slepi.

  Uzgred receno svi mi volimo Amerikance, ali Vi ste i njima oteli drzavu i vodite je zajedno sa drugim pripadnicima te vase elite u propast. Cinjenicno je stanje da je Amerika sada najvise duzna u svojoj istoriji i dug je odavno prevazisao BND. Razaranje Amerike je nesaglediv gubitak za covecanstvo. Od lidera covecanstva Vi upravo takvom politikom pravite diktatora covecanstva i to sigurno nece ici jer niko to ekonomski nece moci podneti, pa ni Amerika.

  Dakle ja iskreno mislim da ako iko treba da progleda to ste Vi gospodjo i oni koji vode te ratnohuskacke poduhvate poput John McCaina i mnogih drugih republikanaca i demokrata kao i onih koji rade za Vas u Evropi, Bler na primer. O sitnim razbijacima poput Mesica, Racana, Kucana, Izetbegovica da i ne pricam.

  Jednom u blizoj ili daljnjoj buducnosti Vi cete morati da se suocite sa rezultatim Vasih akcija na jedan ili drugi nacin.

  Jedini razlog zasto ste takvu politiku mogli sebi toliko dugo da priustite je ekstremna produktivnost kapitalisticke privrede. Medjutim i druge nacije uskacu na taj voz.

  Dakle to sto pricate ni malo nije dobro.

POSTAVI ODGOVOR

*