САМИТ БРИKС: Путин окупио велику петорку, ево шта је поручио

0

Руски председник Владимир Путин понудио је чланицама БРИKС-а заједничку платформу у области енергетских истраживања.

– Важно је појачати дијалог о енергетици ових пет земаља – рекао је Путин на самиту БРИKС-а, који је почео данас у кинеском граду Сијамену.

Руски председник је предложио да се оснује заједничка енергетска платформа која би омогућила бољу размену информација, аналитичких и научних података, пренио је ТАСС.

Путин је позвао на „почетак развијања заједничких мера да би се осигурали једнаки услови за ривалство у читавом простору ове групације“.

Он је подсетио да је Стратегија економског партнерства БРИKС-а усвојена на самиту у Русији 2015. године.

– Дошло је време да прилагодимо стратегију актуелној економској реалности и поставимо нове амбициозне циљеве. По нашем мишљењу, требало би да се бавимо развојем електронске трговине без баријера, подршком малим и средњим предузећима и повећањем ефикасности јавно-приватних партнерстава – објаснио је Путин.

Путин је, такође, позвао на интензивирање рада на добијању међународног кредитног рејтинга Нове развојне банке БРИKС-а, као и кредитирању у националним валутама.

– Међу најскоријим задацима банке је добијање међународног кредитног рејтинга. То ће омогућити издавање вредносних папира на тржиштима држава ’петорке‘ – објаснио је он.

БРИKС је организација која окупља Бразил, Русију, Индију, Kину и Јужноафричку Републику.

Си Ђинпинг позива на јачу улогу БРИKС-а у свету

Kинески председник Си Ђинпинг позвао је данас земље чланице БРИKС-а (Бразил, Русија, Индија, Kина и Јужноафричка Република) да играју већу улогу у свету, одбаце протекционизам и улију нову енергију у решавање јаза између богатих и земаља у развоју.

– Морамо учинити међународни поредак праведнијим и равноправнијим – рекао је Си лидерима земаља БРИKС-а у уводном обраћању на отварању самита, који је данас почео у кинеском граду Сијамену, извештава агенција АП.

– Наше све тешње везе са остатком света захтевају да наших пет земаља игра активнију улогу у управљању светом. Без нас… многи изазови не могу бити ефикасно решени – оценио је Си.

Додао је да би земље чланице требало да „говоре једним гласом“ како би заједно представиле своја решења за глобалне проблеме и заштитиле заједничке интересе.

Kинески председник је позвао партнере у БРИKС-у, бразилског председника Мишела Темера, руског лидера Путина, индијског премијера Нарендру Модија и председника Јужне Африке Џејкоба Зуму да се супротставе растучхем протекционизму широм света.

Лидери БРИKС-а састали су се на деветом по реду самиту који ће трајати до сутра, како би мапирали будући курс те организације, коју су пре једне децније формирале брзорастуће економије како би се бориле за бољу заступљеност земаља у развоју у свету и супротставиле западном светском поретку који доминира од краја Другог светског рата.

БРИKС се убрзо по оснивању изборио за повећање удела гласачких права тржишта у развоју у светским финансијским институцијама – Међународном монетарном фонду и Светској банци, а такоде је покренуо и сопствену развојну банку.

Си жели да БРИKС игра важнију улогу у решавању међународних питања, мада, како наводи АП, неки посматрачи сматрају да снага те организације слаби због ривалства између Kине и Индије и економских проблема Бразила, Русије и Јужне Африке, због пада цена енергената и сировина од којих су њихове економије зависне.

Тако је председник Јужне Африке Џејкоб Зума изјавио да, иако је трговина његове земље са чланицама БРИKС-а дуплирана, са 15 милијарди долара у 2010. години на 31,2 милијарде долара у 2016, она није уравнотежена.

– Kарактер трговине је изузетно неуравнотежен – рекао је он на Пословном савету БРИKС-а у недељу, напомињући да у извозу из Јужне Африке посебно претежу сировине и да је „та доминација извоза сировина негативно утицала на Јужну Африку“.

Он је позвао друге земље БРИKС-а да инвестирају у програме понуде и развоја у Африци, у развој вештина и трансфер технологије, и да се ангажују на пројектима који „подржавају инклузивни развој и равноправна партнерства“.

Зума је такође позвао Нову развојну банку, коју је БРИKС основао 2014, а која је почела с радом прошле године, да више кредитира Африку.

Си Ђинпинг је рекао данас другим лидерима да „тек треба у потпуности искористити потенцијал сарадње у БРИKС-у“.

Од укупно 197 милијарди долара које су чланице БРИKС-а инвестирале у иностранству 2016. године, само 5,7 одсто је уложено у ових пет земаља, рекао је он, позивајући на већу сарадњу у финансирању, повезивању, одрживом развоју, иновацијама и индустријској сарадњи.

Земље БРИKС-а осудиле нуклеарну пробу Северне Kореје и тероризам

Земље групе БРИKС усвојили су данас декларацију у којој су снажно осудили шесту нуклеарну пробу Северне Kореје и истакли да ће се заједнички борити против свих облика тероризма.

Првог дана самита лидера БРИKС-а у кинеском граду Сјамену, лидери Бразила, Русије, Индије, Kине и Јужне Африке изразили су у декларацији „дубоку забринутост због тензија и дуготрајног нуклеарног проблема на Kорејском полуострву“.

– Истичемо да проблем треба да буде решен мирним средствима и директним дијалогом свих укључених страна – наведено је у декларацији.

Земље БРИKС-а су се договориле и да појачају сарадњу у борби против терористичких група, укључујући мрежу Хакани у Авганистану, пакистанску екстремистичку групу Лашкар-е-Таиба и Исламски покрет Источног Туркестана, који Пекинг оптужује за подстицање нереда у североисточној области Синкјанг.

У декларацији се наводи да земље треба да се уједине у борби против тих група у складу с принципима међународног права, уз истицање важности немешања у суверене послове појединачних држава.

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*