ШАМПИОН У РАСИПАЊУ ДРЖАВНИХ ПАРА: Удовичић се сумњичи да је нерационлно потрошио још ТРИ МИЛИОНА ЕВРА

0

Иако државни органи још нису преиспитали улогу Вање Удовичића у афери „Универзијада“, на помолу је нова афера која указује на то да је он нерационално потрошио и три милиона евра за реконструкцију кампа „Kараташ“, сазнаје БЛИЦ.РС

Људи из његовог окружења који су нам доставили папире тврде да је за тај новац могао у Београду да се изгради хотел, а уместо тога, он је утрошен за постављање шест монтажних барака од панела и преградних зидова од ригипса. То указује на то да је реч о још једном марифетлуку министра спорта, а разлоге за такве тврдње налазе у висини цене квадрата тих објеката, која износи 1.500 евра, што је више и од квадрата изградње у комплексу Београда на води.

Због тога ће ових дана надлежним органима доставити папире који указују да постоје индиције о ненаменском трошењу новца пореских обвезника. Радове је извела компанија „Југоградња“ из Београда, а новац за ове намене је Министарство спорта пребацило на рачун Завода за спорт и спортску медицину, коме је од септембра 2014. дат на коришћење тај објекат.

Том институцијом, на предлог Удовичића, руководи Горан Бојовић, који је његов кум. Пре тога ове објекте је користио камп „Ђердап“, који је тужио Завод за спорт због заплене и продаје њихове имовине.

Све у свему, на помолу је још једна афера Вање Удовичића, који је, ако је судити по новинским написима, апсолутни шампион међу министрима у расипању државног новца.

Извор „Блица“ из Министарства спорта тврди да је систем с испумпавањем државних пара и у „Kараташу“ био сличан ономе који се везује за аферу „Универзијада“.
– Министарство спорта је и овде, као и код издвајања 142 милиона динара за наводно финансирање Универзијаде, доставило Влади захтев за одобравање новца из буџета. Тај папир је потписао министар и тражено је да Влада одобри близу три милиона евра за реконструкцију „Kараташа“. У том папиру су наведене разноразне процене које немају везе са оним што је стварно урађено. Влада је тај новац одобрила, а где је и како потрошен, очигледно није контролисала. Да јесте, видела би оно што је и обичном лаику јасно, а то је да је реч о злоупотреби јер је испало да квадрат барака кошта 1.500 евра. За те паре изграђено је 47 соба, а преградни зидови су већ оштећени, док су прозори и врата који су уграђени на неким собама почели да испадају – објашњава наш саговорник.

Он додаје да је реконструкција овог кампа у неким сегментима била чак непотребна и да су се уништавали и постојећи објекти да би се оправдало енормно трошење државног новаца.

– Провера трошења државног новца у Kараташу тражена је из врха власти – каже извор „Блица“.

Бојовић: Улагање се исплатило

Горан Бојовић, директор Завода за спорт, не негира за „Блиц“ да је држава издвојила новац за реконструкцију „Kараташа“, али тврди да се то улагање исплатило.

– Држава је у реконструкцију четири објекта, управне зграде и теретане издвојила до сада око два милиона евра. Нешто је пара из сопствених средстава издвојио и Завод. Пројекат није завршен јер треба да се сруше још 54 објекта и изграде нови објекти. Улагање новца у реконструкцију се исплатило јер је прошле године било 13.600 ноћења спортиста које пун пансион кошта 2.100 динара – каже Бојовић.

1. Афера „мобинг“
Неколико запослених поднело тужбу Вишем суду због неприкладног понашања према њима због чега су имали проблеме и са здрављем.

2. Фалсификовање потписа

Фалсификован је потпис Уроша Зековића да би с посла био удаљен радник који је открио афере; фалсификован је потпис и у случају набавке мобилних телефона.

3. Афера „базен“

Набављен базен за Арену од фирме која је повезана са Удовичићевим пријатељем, иако је било понуда нижих и за 500.000 евра.
4. Афера „Универзијада“

Удовичић је пребацио 143 милиона динара фантомској фирми „Европске универзитетске игре 2020“.

5. Спортски камп

Пребацио три милиона евра за реконструкцију барака спортског кампа на чијем је челу његов кум.

 

БЛИЦ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*