San Francisko prvi zabranio tehnologiju prepoznavanja lica – Narodna banka Srbije ga uvodi

0

Zakonodavci San Franciska izglasali su zabranu za korišćenje tehnologije prepoznavanja lica. Tehnologiju koja je nastajanju neće moći da koristi saobraćajna policija i nadležni za sprovođenje zakona. Svaki plan o kupovini bilo koje nove tehnologije za nadzor od sada mora da odobri gradska uprava.

Protivnici ovakve odluke kažu da je ovim potezom ugrožena sigurnost ljudi i da će se stopa kriminala povećati.

Oni koji održavaju ovakvu odluku kažu da je tehnologija puna nedostataka, da je nepouzdana i da se uz pomoć nje nepotrebno krši privatnost i sloboda ljudi.

Sistem je sklon greškama, posebno kada se radi o ženama ili muškarcima koji imaju tamniju boju kože.

„Ovakvim glasanjem San Francisko je jasno pokazao da je tehnologija za prepoznavanje lica nespojiva sa demokratijom i da građani zaslužuju da kažu šta misle o ovakvoj vrsti nadzora“, rekao je Met Kejgl iz Američkog udruženja za građanske slobode u severnoj Kaliforniji.

On kaže da su zahvalni gradu, jer sluša svoje građane i da ostali treba da uzmu u obzir ovu odluku kako bi se zaštitila građanska prava.

Ova mera će postati deo zakona nakon drugog kruga glasanja koje se održava sledeće nedelje.

Ovaj potez naljutio je one koji misle da ova mera može pomoći u borbi protiv kriminala

„Umesto zabrane, mislimo da bi odlaganje bilo prikladnije“, kaže Džoel Engardio, potpredsednik organizacije Stop kriminalu San Franciska.

On se slaže sa ocenom da tehnologija ima problem u prepoznavanju nekih osoba i da ne bi trebalo zbog toga da se koristi.

„Tehnologija bi mogla da se unapredi i bila bi korisna za javnu bezbednost, ukoliko se s njom radi pravilno“, kaže Engardio.

Nova odluka neće se primenjenivati na aerodromu ili u luci u San Francisku.

Izvor: BBC na srpskom, Danas.rs/ srbijadanas.net

Narodna banka Srbije: Plaćanje računa i „prepoznavanjem lica“

Svi građani i finansijske institucije u Srbiji moći će da plaćaju račune sistemom „prepoznavanja lica“ (face recognition system), odlučila je Narodna banka Srbije.

Guverner Centralne banke Jorgovanka Tabaković kaže za Tanjug da Odluka Narodne banke, koju je  usvojio Izvršni odbor, stupa na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku.

Sve banke, ali i ostale finansijske institucije imaće tako mogućnost da svojim klijentima ponude da, putem video-linka koristeći računar ili mobilni telefon, plaćaju račune ili obavljaju druge poslove.

„Građani će sada moći da uspostavljaju poslovni odnos sa bankom, ne odlazeći u banku“, ističe guverner.

Objašnjava da će „poslovanje od kuće“ za građane i banke imati višestruku korist, pre svega zbog uštede vremena koju ova novina unosi u bankarski sektor Srbije.

Kada je reč o bezbednosnim merama, odnosno da li su građani, klijenti finansijskih institucija zaštićeni, Tabaković ističe da se primenjuju svi bezbednosni uslovi, da se se koriste isti podaci koje građani i inače daju bankama, a u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

„Vodili smo računa o zaštiti podataka o ličnosti i propisali načina na koji se može nedvosmisleno utvrditi identitet putem video-veze, i očekujemo da zaista oni koji to žele, da iskoriste ovu pogodnost i da uštede sebi vreme“.

Tabaković ukazuje da banke i druge finansijske institucije nemaju obavezu da ovu uslugu koriste, već da im je data mogućnost, a da je na svakoj pojedinačno da odluči da li će svojim klijentima ovu uslugu i obezbediti.

Plaćanje telefonom, tabletom, putem Skajpa ne zahteva nova tehnička rešenja niti će banke koštati novca, dodaje Tabaković.

Srbija je, kaže, među prvim zemljama u regionu koje su uredile ovaj postupak, a prema saznanjima NBS, samo su Slovenija i Mađarska u okruženju uredile ovaj proces između finansijskih institucija i klijenata.

Oni koji se odluče da koriste sistem video-identifikacije, biće u obavezi i da daju pisanu saglasnost da se razgovor snima.

„Očekujemo da će MUP pružati obuku zaposlenih u finansijskim institucijama, koja se odnosi na prepoznavanja autentičnosti ličnih dokumenata“, kažu u NBS.

Finansijske institucije koje nameravaju da ponude klijentima ovu mogućnost, moraće da ispune propisane organizacione, kadrovske i tehničke uslove, čiju ispunjenost će prethodno da proveri NBS.

Na primer, banke će biti dužne da obezbede neprekidno audio-vizuelno snimanje visokog kvaliteta i povezanost sa izvorom tačnog vremena, a može koristiti i softverska rešenja koja će pomagati zaposlenom u finansijskoj instituciji pri sprovođenju postupka (npr. radi upoređivanja slike lica iz ličnog dokumenta sa licem klijenta tokom video identifikacije).

U toku postupka, zaposleni kod finansijske institucije će, između ostalog, biti dužan da proveri lični dokument klijenta pred kamerom, da proveri da li fotografija iz lične karte odgovara osobi s kojom razgovara putem video veze i da li podaci iz dokumenta odgovaraju podacima koje mu ta osoba saopšti tokom razgovora.

Na internet prezentaciji Narodne banke Srbije će biti dostupna lista finansijskih institucija koje ispunjavaju uslove za sprovođenje ovog postupka i koje nude mogućnost video-identifikacije.

Izvor: SRBski FBReporter

POSTAVI ODGOVOR

*