САНДА РАШКОВИЋ ИВИЋ : Зорана, објасни одакле ти паре

0

Потпреседница Народне странке Санда Рашковић Ивић позвала је Зорану Михајловић да објасни своју имовинску карту, као и „криминалне послове“, а не да, како каже, клевеће друге.

„Народна странка залаже се за доношење закона о пореклу имовине, увођење специјалног тужиоца за високу корупцију, незастаривост кривичних дела из процеса приватизације и потпуно независно и самостално правосуђе“ изјавила је Рашковић Ивић.

Истакла је и да су сви функционери Народне странке спремни да први у потпуности поштују рад таквих институција.

„Зато јавно питамо све актуелне државне функционере из редова Српске напредне странке, који по већ опробаном рецепту и по очигледном директном налогу председника СНС Александра Вучића, покушавају да дискредитују Народну странку, Вука Јеремића и угледни Институт ЦИРСД, да ли су они на то спремни“, а посебно се обратила Зорани Михајловић.

Како тврди, Михајловић покушава много тога да сакрије, а пре свега то да је 14. априла 2016. године разговарала са делегацијом кинеских компанија „ЦЕФЦ Цхина Енергy Цомпанy“ и „Цхина Балкан Инвестмент Цомпанy“ о могућем пословању ових фирми у Србији.

„У штуром саопштењу, Министарство саобраћаја, грађевинарства и инфраструктуре је тада пренело да се разговарало о могућности сарадње на изградњи аутопута Ниш-Мердаре-Приштина, преосталих деоница на европским саобраћајним коридорима у Србији, развоју малих аеродрома, логистичких центара и интермодалног транспорта“.

Подсетила је да јавност никада није обавештена о детаљима тих разговора, да ли је започета реализација неких од тих пројеката и под каквим финансијским условима. Не доводећи у питање кредибилитет кинеске компаније, ћутање потпредседнице владе, како је нагласила Рашковић Ивић, оправдано изазива сумњу и намеће питање да ли је реч о још једном тајном договору, који су заштитни знак напредњачког режима, а који су по правилу резултовали пословима на штету грађана Србије.

„Али, то није једина ствар о којој министарка Михајловић ћути. Јавност никада није сазнала у чију корист је одлуком Министарства на чијем је челу, без икаквог правног основа, уз њен потпис, Привредном друштву „Златибор“ које је приватно предузеће, 2015. године уступљено 2.213 хектара земљишта на Златибору које је до тада било државно власништво. Зорана Михајловић је, према речима челних људи општине Чајетина, на тај начин оштетила државу за четири милијарде евра. Министарка ни дан-данас није објаснила да ли је ову криминалну радњу предузела на своју руку или по нечијем налогу. Уколико је то учинила сама морала би да положи рачун правосудним органима. Ако је, пак, делала по нечијем налогу, опет би, у најмању руку, морала да у својству саучесника у почињеном кривичном делу, истражним органима открије ко је налогодавац“, истакла је Рашковић Ивић.

Она је додала и да је Михајловић Агенцији за борбу против корупције достављала у најмању руку сумњиве и непотпуне информације о свом стану од 118 квадратних метара на Дедињу и то у подручју од изузетног културног значаја, при чему је „сагласност за легализацију прибавила сама себи“.

Подсетила је да је њено министарство већ крајем 2014. затражило сагласност Републичког завода за заштиту споменика културе за више објеката бесправно изграђених у подручју културног добра од изузетног значаја. Међу нелегалним објектима, нагласила је Рашковић Ивић, био је и стан министарке.

Србин инфо

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*