Санкт Петербург: Протести због враћања Исакијевског сабора Руској православној цркви

Више од 100.000 људи потписало је данас петицију против одлуке власти у Санкт Петербургу да врате чувени Исакијевски сабор, највећу православну цркву у Русији, под управу Руске православне цркве

0

Више од 100.000 људи потписало је данас петицију против одлуке власти у Санкт Петербургу да врате чувени Исакијевски сабор, највећу православну цркву у Русији, под управу Руске православне цркве.

Одлуку о враћању Исакијевског сабора, који је у време Совјетског Савеза био претворен у музеј, градске власти у Санкт Петербургу саопштиле су синоћ, а петицију за њено укидање покренула је локална опозиција на порталу ћанге.орг.

Сакупљено је више од 100.000 потписа, а покретачи петиције страхују да ће враћање „једне од највећих знаменитости Санкт Петербурга“ под окриље Цркве „смањити број туристичких посета и довести до престанка одржавања изложби и концерата озбиљне музике који се тамо редовно приређују“.

„Та одлука је погрешна“, написао је на Фејсбуку опозициони посланик у локалном парламенту Борис Вишњевски.

Локални активисти основали су и сајт под слоганом „Чувајмо цркву за град“.

Медији наводе да је Исакијевски сабор прошле године посетило више од 3,9 милиона туриста и да је град од тога зарадио 12,6 милиона евра.

Руска православна црква је 2015. године затражила од власти Санкт Петербурга да јој врате Исакијевски сабор, али је тај захтев тада одбијен.

Исакијевски сабор, посвећен светом Исаку Далматинском, грађен је по пројекту француског архитекте Огиста Рикара де Монферана од 1818. до 1858. године, а у царској Русији имао је статус главне цркве у земљи.

Сабор је за време совјетске епохе претворен у музеј атеизма, а 1937. године постао је историјски и уметнички музеј.

Верске установе су га током 90-тих година прошлог века, уз одобрење управе музеја, користиле за обележавање великих верских празника.

Агенција Франс прес наводи да је Руска православна црква претрпела велике губитке током совјетске ере, када су бројни храмови уништени или претворени у спортске центре и административна здања, али је њен утицај знатно порастао после доласка на власт Владимира Путина, који је започео процес реституције конфисковане црквене имовине.

БЕТА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*