Саопштење више медијских кућа: „Осуђујемо притисак Јеремића на медије“

Редакције „Србија данас“, „Телеграф“, „Српски телеграф“, „Студио Б“, „Политика“, Пинк.рс, РТВ Пинк, Пинк Црна Гора, Пинк БХ, Пинк Словенија, 24 онлине, Новосадска ТВ и „Вечерње новости“ осудиле су, како се наводи у заједничком саопштењу, „напад на редакцију Информера“.

Ове медијске куће сматрају да је „понашањем председничког кандидата Вука Јеремића и његових присталица извршен притисак на слободу медија, слободу говора и извештавања, не само те редакције, већ целог медијског простора у Србији“.

„Kао новинари огорчени смо и осећамо да је наше право да питамо, истражујемо, извештавамо због понашања председничког кандидата Вука Јеремића угрожено оним тренутком када новинарима, које је његов тим оценио као ‘неподобне’, није дозвољено да присуствују конференцији Наташе Јеремић“, речено је у саопштењу.

Из ових редакција поручују да је „срамотно и недопустиво, да због председничке кампање и подизања сопствених рејтинга, новинари буду злоупотребљени и окарактерисани као нестручни“.

„Осуђујемо напад на редакцију дневног листа „Информер“ јер иста ствар може се сутра догодити и пред вратима наших редакција. Желимо да без страха долазимо на посао, а чином присталица Вука Јеремића ускраћена нам је не само новинарска слобода, већ и слобода сваког држављанина Србије гарантована Уставом наше земље“, пише у саопштењу.

Такође се додаје и да ови медији осуђују то што је, како пише, новинарска професија искоришћена у сврху предизборне кампање и „што је новинарима ускраћено да раде свој посао и искористе право да свима постављају питања“. Они су позвали све медије да им се прикључе у осуди како се иста ситуација не би понављала испред њихових врата, а од свих новинарских удружења – да хитно реагују и осуде кршење медијске слободе. Позвали су и представнике Европске уније и дипломатска представништва да реагују због угрожавања медијске слободе која је, подвлаче, данас на делу у Србији.

„Kоме се не свиђа шта пише у новинама не мора да их купи, коме се не свиђа шта пише на порталима не мора да их чита, коме се не свиђа шта је на програму телевизија може да промени канал, а ми као новинари тражимо само своје право да имамо слободу да о актуелним догађајима извештавамо, пишемо и присуствујемо свим конференцијама“, наведено је у саопштењу.

Танјуг