Шапић: „После 4. марта нећу сарађивати са СНС и ДЈБ“

0

Kандидат за градоначелника Београда Александар Шапић изјавио је да након избора 4. марта неће сарађивати са Српском напредном странком (СНС) и покретом Доста је било и да ће о евентуалним коалицијама разговарати када буде познато које странке улазе у градску скупштину и какви су им планови развоја Београда.

Он је агенцији Бета казао да са СНС и Доста је било неће улазити ни у какве потенцијалне договоре због њиховог понашања протеклих месеци које је, како је навео, супротно његовим животним начелима.

„Сигурно је да због понашања какво је било протеклих пар месеци, а које је супротно мојим животним начелима, нећу улазити ни у какве потенцијалне договоре са СНС и покретом Доста је било. Не могу да се договарам са људима који се понашају супротно оном у шта ја верујем да је исправно и супротно ономе што ја верујем да је добробит друштва“, рекао је Шапић.

Додао је да ширење мржње и такав начин комуникације није добро за српско друштво генерално, без обзира да ли су избори или не.

„Ови остали се мање или више понашају у неким оквирима који те границе не прелазе“, казао је Шапић.

Додао је да ће са осталима странкама које уђу у градску скупштину разговарати, али да не зна да ли ће се договорити.

„Прво, не знамо ко ће бити странке које ће ући у парламент, а након тога да видимо какви су планови за Београд“, казао је Шапић који је актуелни председник општине Нови Београд.

Он је рекао да се предизборна кампања не одвија у фер условима што, како је навео, „није ни превише важно, пошто ништа протеклих година није у фер условима“.

Шапић је казао да предизборна кампања „тече“ без много прилике да се говори, без дебата, разговора и суочавања.

Према његовим речима, Београђани и Београђанке треба да гласају за онога за кога мисле да ће учинити највише за град.

„Ако сматрају да то нисам ја, онда не треба да гласају за мене“, рекао је Шапић.

„Београд довести у ред“
Навео је да ће уколико постане градоначелник прво покушати да добије увид у стање свих градских служби и секретаријата и да „очисти град“ како би се ниво хигијене подигао на што виши ниво.

„Најбрже може да се уради довођење града у комунални ред и хигијена која није на завидном нивоу. За то нам нису потребни милиони и трилиони, већ је довољно да се мало боје организујемо“, казао је Шапић.

Он је рекао да би се као градоначелник Београда залагао или да све општине добију значајно већа овлашћења и надлежности као што је било пре 20-30 година, или да 10 градских општина постану административне јединице и да Градска управа преузме потпуну одговорност и да се више не иде на изборе за градске општине.

„Постоје два пута – или да све општине добију значајно већа овлашћења и надлежности, да се мења Статут града Београда и Закон, што не зависи само од Београда, него и од републичке власти. Дакле, да се врати оно што је некада било, али не пре неколико година, него пре 20-30 година“, рекао је Шапић.

Према његовим речима, други пут је да се потпуно мењају Статут града Београда и овлашћења и да 10 градских општина постану административне јединице и потпуну одговорност преузме градска управа и да се онда више не иде на изборе за градске општине.

Шапић је казао да је „и за једно и за друго“, да је избор између та два пута ствар одлуке, али да није за данашње стање.

 

Бета

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*