Сарадња на пољу иновација Србије и Републике Српске

0

„Србија је спремна да оствари најчвршћу сарадњу са Републиком Српском у области иновација и технолошког развоја, а у циљу изградње јединственог иновационог екосистема и развојне политике, који ће омогућити останак младих и убрзани развој економије заснован на иновацијама и знању“, поручено је на састанку који су данас у Београду одржали министар за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије, Ненад Поповић, и министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво у Влади Републике Српске, Срђан Рајчевић.

Министар Поповић је нагласио да је Србија спремна да у потпуности стави на располагање своје знање и искуство у изградњи иновационог екосистема, као и да финансијски подржи изградњу иновационе инфраструктуре у Републици Српској. „Наше две владе настављају да раде на реализацији заједничких пројеката у граду Зворнику и општини Осмаци у Републици Српској. У Зворнику, заједно са Технолошким факултетом у овом граду, радимо на изградњи иновационог стартап центра, по узору на такве центре у Србији, док у општини Осмаци желимо да направимо најсавременију истраживачку станицу за развој младих талената, по угледу на Петницу код Ваљева“, истакао је Поповић.

Он је оценио да ће ова два пројекта, осим утицаја који ће имати на привредни раст кроз стварање додатне економске вредности и образовање младих инжењера, значајно допринети и чвршћој интеграцији српског народа са обе стране Дрине.

Поповић је истакао да ће ова два пројекта бити тема заједничке седнице Владе Србије и Владе Републике Српске, која ће бити одржана у четвртак 28. фебруара у Београду.

Министар Рајчевић је истакао да је изузетно задовољан што је његова прва посета ван Републике Српске као министра, управо посета Републици Србији. „Србија је начинила крупне кораке у развоју свог иновационог екосистема. Желимо да учимо из њених искустава, и да применимо добре моделе који су у Србији донели резултат, а тај резултат се данас лако види кроз велики број светски признатих иновационих компанија које послују у Србији, али и кроз образовање и развој инжењера који су вероватно најбољи у овом делу Европе“, истакао је министар Рајчевић.

Он је навео да је Република Српска ставила фокус на развој економије засноване на модерним принципима. „То су принципи коришћења знања, дигитализације, информационо-комуникационих технологија, јачања сарадње науке и привреде. Осим тога, Република Српска има одличну географску позицију, конкурентни привредни амбијент у смислу енергетских ресурса и мреже аутопутева, и због тога сматрамо да испуњавамо све инфраструктурне предуслове да на нашој територији привлачимо најбоље иновационе компаније и развијамо нашу економију“, рекао је министар Рајчевић.

Билатералном састанку министра Поповића и министра Рајчевића, претходио је радни састанак који су двојица министара одржали са градоначелником Зворника, Зораном Стефановићем, деканом Технолошког факултета у Зворнику, Миладином Глигорићем, као и начелником општине Осмаци у Републици Српској, Љубом Петровићем.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*