Saradnja Rusije i Irana: Ruski bombarderi iz Irana napadaju ID!

0

Bombarderi ruske vojske koji su prethodno prebačeni u vazduhoplovnu bazu u iranskom gradu Hamadan, krenuli su ka ciljevima Islamske države u Siriji, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Bombarderi tipa Su-34 i Tu-22M3 jutros su poleteli ka ciljevima militanata iz Islamske države i Nusra fronta u Alepu, kao i u Deir-ez-Zoru i Idlibu. Njihov zadatak je da unište najvažnija skladišta municije, vojne kampove za obuku i tri komandna štaba, navodi se u saopštenju.

Rusko Ministarstvo odbrane ističe veliki napredak u borbama protiv sunitske militantne grupe i dodaje da do danas Moskva nikada nije koristila vojne kapacitete van Sirije za operacije u toj arapskoj zemlji, prenosi AP.

Prethodno su objavljeni snimci najmanje tri bombardera i ruskog vojnog transportnog aviona u bazi Hamdan.

Rusija i Iran su ojačali svoje veze u poslednjih nekoliko meseci, nakon što je Rusija ukinula većinu sankcija uvedenih Iranu.

Opservatorija: Najmanje 19 civila poginulo u vazdušnim napadima

U međuvremenu, Oservatorija za ljudska prava saopštila je da je najmanje 19 civila, među kojima i troje dece, poginulo u vazdušnim napadima na dve oblasti u Alepu koje su pod okupacijom pobunjenika.

Opservatorija tvrdi da su napade izveli ruski ili sirijski režimski avioni na naselja Tarik el Bab i El Sahur, gde je poginulo najmanje 19 civila, dok su desetine ranjene od kojih se veći broj nalazi u kritičnom stanju.

Dopisnik AFP-a iz istočnog dela Alepa izveštava da napadi traju od sinoć i da su se danas proširili na još dve oblasti.

RTS

POSTAVI ODGOVOR

*