САРАДЊА СА ЕВРОПСКИМ ИСТРАЖИВАЧКИМ САВЕТОМ (ERC) ОД ИЗУЗЕТНЕ ВАЖНОСТИ ЗА РАЗВОЈ ИСТРАЖИВАЊА И ИНОВАЦИЈА У СРБИЈИ

0

Министар за иновације и технолошки развој, Ненад Поповић, састао се данас са председником Европског истраживачког савета из Брисела (ERC), Жан Пјер Бургињоном, и том приликом истакао да Србија има интерес да што више младих истраживача конкурише за бесповратна средства која додељује Европски истраживачки савет.

„Влада Републике Србије учиниће све да створи услове да што већи број младих истраживача из Србије конкурише за грантове ERC, јер то видимо као изванредну прилику да оснажимо наше истраживачке и иновационе потенцијале, као и да обезбедимо већи продор и примену научних истраживања у српској привреди“, рекао је Поповић.

Он је навео пример Мађарске која је у претходном периоду остварила висок степен успешности у привлачењу ERC грантова за развој истраживања и иновација. „Мађарска је то учинила кроз креирање програма малих грантова, у износу од десет до сто хиљада евра. Користићемо искуства Мађарске, и у том смислу надам се чвршћој сарадњи српских и мађарских истраживача у трансферу искустава и знања, како би и Србија привукла више ERC и других европских грантова у будућности“, нагласио је Поповић.

Он је изнео идеју да се успостави регионална канцеларија ERC за регион Балкана, као и да је за Србију важно да поред универзитета и академске заједнице, стимулише и охрабри индустрију и приватни сектор да директно аплицирају за грантове ERC.

Поповић и Бургињон су се слозили да је, у складу са новим европским програмом финансирања истраживања и иновација, Horizon Europe, који почиње 2020. године, развој и примена иновација једна од најзначајнијих тема у том програму.

Састанку су присуствовале и једине две добитнице ERC грантова у Србији, др Софија Стефановић и др Магдалена Ђорђевић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*