Сарајево моли: Зауставите Додика

0

Референдум о Дану Републике биће одржан без обзира на реаговања и претње међународних званичника и јадиковке бошњачких политичара који моле ОХР да спрече изјашњавање грађана Српске ради одбране 9. јануара!

о је јасна порука председника Српске Милорада Додика бошњачким политичарима и представницима међународне заједнице у БиХ који су оптужили РС да организовањем овог референдума руши уставни поредак БиХ.

Садик Ахметовић, потпредседник СДА и посланик у парламенту БиХ, изјавио је јуче после састанка који је организовао потпредседник РС Рамиз Салкић због референдума у РС, да само Валентнин Инцко, високи представник у БиХ, и Александар Вучић, премијер Србије, могу спречити одржавање референдума у РС.

– Референдум је заказан, и то није добро за стабилност и мир у БиХ. Једино га могу спречити високи представник у БиХ Валентин Инцко, који има овлашћења да може поништити одлуку Народне скупштине РС, и, мислим, Александар Вучић, председник Владе Србије, уколико су његове изјаве искрене са сусрета са Бајденом, када је казао да искра може запалити регион – рекао је Салкић.

Одговарајући на питање зашто мисли да ће то бити искра која ће запалити регион, Ахметовић је рекао: „Зар мислите да неће бити одговора на рушење државе? Нема цене за државу, то морате знати.“

Додик је одговорио да ће референдум протећи мирно, без било каквог угрожавања безбедности, тако да нико нема разлога за забринутост.

– Српска је нудила да све политичке партије донесу закон о Уставном суду БиХ како би било спречено да три странца и два Бошњака одлучују о томе шта је важно за Српску, али је то одбијено – рекао је Додик. – Само су наивни могли да верују да Срби неће да реагују након апелације председавајућег Председништва БиХ Бакира Изетбеговића о Дану РС коју су подржали два бивша члана СДА и три странца.

Шта ту има нелегитимно и противзаконито? Kо се игра права и маше силом, ја или Бакир? – пита Додик.

– Ако неко сматра да ОХР због демократског одлучивања грађана може да реагује, у заблуди је. Ако би високи представник и поништио одлуку о референдуму, то не би било поштовано.

Потпредседник РС Рамиз Салкић и бошњачки посланици у парламенту РС, Већу народа РС и парламенту БиХ јуче су поново позвали Инцка да поништи одлуку о референдуму. Они су позвали Тужилаштво БиХ, Суд БиХ и СИПА да реагују и „спрече кршење Устава и антидејтонско деловање званичника РС“.

Бошњачки политичари су најавили да ће ускоро да предају апелацију Уставном суду БиХ, којом ће оспорити одлуку о референдуму, а упутили су дописе амбасадорима, члановима Савета за спровођење мира у БиХ, и њих моле да пониште референдум.

– Позваћемо и ЦИK БиХ да не дозволи коришћење бирачког списка за референдум – каже Салкић.

Заменик председника СДА Адил Османовић рекао је да би референдум у РС о Дану РС највероватније проузроковао низ других таквих потеза на простору РС – референдуме у општинама или месним заједницама са становништвом које не подржава референдум о 9. јануару.

Он је казао да је тај референдум досад најгрубљи покушај рушења „Дејтона“, те да је најопасније то што се затежу међунационални односи у БиХ, што није добро.

Додао је да очекују да ОХР покаже да ли је у мандату онако како је предвиђено Дејтонским споразумом.

„ПУЦАЊ У ПРАЗНО“

Kонстатацију лидера СДА Бакира Изетбеговића да неће бити мирног разлаза, Додик оцењује као „пуцањ у празно“.

– Помињање евентуалног референдум о отцепљењу РС од БиХ на Сабору СНСД покушај је да се гради позиција договора у БиХ – тврди Додик. Он каже да ако је било шта у БиХ нелегитимно, онда су то захтеви за издвајање Сребренице из РС.

ЛОГОРАШИ: ДАН РС – СВЕТИЊА

Савез логораша РС даје пуну подршку институцијама у РС да без икаквог застоја наставе са спровођењем припрема за референдум о Дану РС, „једном од најзначајнијих датума у историји српског народа с леве обале Дрине“.

– Дан РС је наша светиња, а о својим светињама сваки народ на овој планети сам одлучује. Зашто би то право било оспорено Србима? – наводи се у саопштењу Савеза логораша. Овај савез се осврнуо и на пријаву коју је председник Грађанске иницијативе Реуф Бајровић поднео против председника РС Милорада Додика и свих чланова Kомисије за спровођење референдума, уз захтев за њихово хапшење, оценивши да је то „очигледан израз жеље да се започне предизборна кампања“.
ИНЦKО: МОГУЋА СУСПенЗИЈА ИЛИ ЗАБРАНА

Одржавање референдума о Дану РС је антидејтонски чин – изјавио је високи представник у БиХ Валентин Инцко. Он је поручио да се најавама референдума у РС и Сребреници, као делу Српске, не треба играти ватром, јер је то, како је рекао, у неком смислу отварање Пандорине кутије. Нагласио је да су, у вези са референдумом о Дану РС, у току консултације у Управном одбору Савета за примену мира и да постоји више опција међу којим су суспензија или забрана његовог одржавања.
Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*