Сарајево: Суђење муџахединима-Србе тукли лопатама и кабловима, мучили екектрошоковима!

Потресним изјавама у суду БиХ настављено суђење Сакибу Махмуљину. Недељко Вучковић и Миле Гојић о данима када су их заробили 1995.

0

СВЕДОЦИ Тужилаштва БиХ Недељко Вучковић и Миле Гојић у среду су пред Судом БиХ, у наставку суђења команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину, испричали кроз какве су тортуре прошли након што су их у септембру 1995. у Возући заробили припадници одреда „Ел муџахедин“.

Вучковић и Гојић били су припадници Друге крајишке бригаде ВРС када су их заробили муџахедини, након што су десетак дана лутали кроз шуме у Возући.

– Одвели су нас у једно место где су нам дали мармеладу и хлеб, а након тога су нас повезали ужетом, прекрили декама и тукли лопатама. Два сата након тога потрпали су нас у камионе и одвезли у неко место где нас је дочекала група муџахедина уз повике „Алаху егбер“ и да нас треба поубијати – присетио се Вучковић.

Он је описао камп одреда „Ел муџахедин“ као велику ливаду са шаторима и црним заставама на улазу и додао да су заробљени смештени у кућу без крова са даскама на прозорима. Вучковић каже да су заробљени одвођени на саслушавање и тучени, а да му је један војник ударцем ногом избио зуб.

– Тукли су ме коцем по голим табанима, а по глави и леђима шипком и кабловима – рекао је Вучковић и навео да је био сав у модрицама, без свести. Он је истакао да је био 12 дана у муџахединском кампу и да је транспортован у Зеницу.

Гојић је испричао како су његову групу заробили муџахедини и рекли им да би било боље да су се предали припадницима ХВО. Гојић је нагласио да су сви заробљени, након што су одведени у камп одреда „Ел муџахедин“ испитани и тучени кабловима, цевима и железним шипкама по ребрима:

– Када су ме истукли, наставили су да ме муче електрошоковима. Свезали су ме за акумулатор, жицом за врат и за ногу. То ми се и није учинило толико страшно јер сам изгубио свест.

НАСТАВАК 25. ЈАНУАРА

ОПТУЖНИЦА терети Махмуљина да, док је трајала војна акција на ширем подручју Завидовића и Возуће у току 1995. године, као командант Трећег корпуса у чијем је саставу деловао и одред „Ел муџахедин“, није ништа предузео да спречи злочин над ратним заробљеницима и српским цивилима. Суђење Махмуљину биће настављено 25. јануара.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*