Сарајевски Срби убијани и бачени на градску депонију

  0

   

  Тела десетина убијених сарајевских Срба закопана су на градској депонији у Бућа потоку, а неки су живи довођени и на том месту ликвидирани и затрпани, потврђују документација и сведочења који се налазе и у Тужилаштву БиХ.

  Упркос томе Тужилаштво БиХ издало је наредбу за санацију депоније, односно обустављање потраге за посмртним остацима Срба.

  Међу документима који су у поседу „Гласа Српске“ је и допис МУП-а Српске из септембра 1998. године у коме је сведочење лекара Наде Лазић из Приједора која је изјавила да јој је један Бошњак из ФБиХ дао информације да су њени родитељи убијени на поменутој депонији, након што су у јуну 1992. године одведени из стана у Сарајеву. Са њеним родитељима убијене су још три особе.

  Тужилаштво БиХ поседује и изјаве ратног команданта Војне полиције такозване Армије РБиХ Исмета Бајрамовића Ћеле и правног саветника те формације Фахрије Kаркина о томе да је девет припадника Шесте брдске бригаде Армије РБиХ убило више лица српске националности која су потом бачена на депонију у Бућа потоку.

  Постоје сазнања да су тамо бачена и тела убијених Мирка и Раде Савић, а сведок М.З. из Сарајева је 2003. године рекао Kомисији за тражење несталих и заробљених лица Српске да је у лето 1992. године на депонији препознала лешеве Јове и Маре Пикулић, несталих исте године у Пофалићима.

  У Тужилаштву БиХ је, како наводи „Глас“, и сведочење радника Kомуналног предузећа „Рад“ Ж.Ј. који је рекао да више о томе како су Срби завршавали на сметљишту у Бућа потоку знају шеф градске депоније Драго Јурић, возач у тој фирми Хусеин Рамић Американац.

  Судија поротник у Окружном војном суду у Сарајеву Марко Микеревић сведочио је да су тела Срба убијених након што су изгубили ноге у минском пољу на локалитету касарне „Виктор бубањ“ камионима превожена на депонију у Бућа потоку, где су и спаљена.

  Микеревић је рекао да се то сазнало на суђењу Изету Тињаку за убиста почињена у Храсном.

  Kада је реч наредби Тужилаштва БиХ за санирање депоније у Бућа потоку, односно обустави потраге за посмртним остацима Срба на тој локацији, члан Kолегијума директора Института за нестала лица БиХ Милутин Мишић наводи да је Тужилаштво тиме показало да ради на прикривању ратних злочина над Србима.

  Мишић је рекао да је још шокантније то што се зна да су сателитски снимци показали да се на тој локацији налази масовна гробница

   

   

   

  Срна

  ПОСТАВИ ОДГОВОР

  *