ШАРИЋ ОБЈАСНИО: Мигрирали смо са Балкана и на Балкан више пута!

0

БЕОГРАД – На својим предавањима често обухватим раздобље од Лепенског Вира до модерног времена. И увек кад дођем до 7. столећа кажем: “Сад заборавите све што сам рекао и замислите да смо дошли на Балкан.” Толико је незнања и заблуда у последних 1300 година наше историје, да би велики посао био да се бар тај период очисти од кривотоворина, поручио је др Горан Шарић, популарни историчар из Хрватске, у недавном ексклузивном интервјуу за Комерсант.рс.

Догму о сеоби Славена треба срушити пре свега зато што није истинита. Сеоба је увек било и то није спорно. Али важно је да нагласимо да су Словени живели на Балкану и пре и после 7. века. И мигрирали са Балкана и на Балкан и пре и после, објашњава он.

Да историја нема своје импликације на геополитичком нивоу, онда се не би сви ти силни народи толико трудили да докажу своју аутохтоност, подвлачи Шарић.

Историја једног народа је исто што и дјетињство једног човека, прави историчар паралелу и каже да „као што човека заувек дефинира дјетињство, тако народ дефинира прошлост, дела његових предака“.

Без континуитета, без чувања завета и успомена својих предака, то више није народ него руља која ће завршити као економско робље оних народа који се своје историје сећају. Народ који не познаје своју прошлост, нема будућност, упозорава историчар.

Кремлин

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*