САРKОЗИ : „Нисам узео паре од ГАДАФИЈА, већ сам га УБИО!“

0

Бивши француски председник, оптужен да је од покојног либијског вође узео 50 милиона долара за своју кампању 2007, бранио се тиме да су оптужбе нелогичне јер је он најзаслужнији за његову смрт

Бивши председник Француске Никола Саркози у среду увече је после два дана испитивања у полицији и званично оптужен да је узео 50 милиона евра од Гадафија да би финансирао своју предизборну кампању 2007.

Саркози, ког терете за илегално финансирање кампање, корупцију, примање мита и за злоупотребу либијских државних фондова, бранио се истичући да је он тај који је убио Гадафија, а не узео паре од њега.

Платио високу цену

Према наводима листа “Фигаро”, који је пренео цело Саркозијево сведочење, бивши француски председник је два дана истражитељима покушавао да докаже да није крив.

– Ова клевета ми је направила пакао од живота од 11. марта 2011, кад су је Гадафи, његова породица и сарадници изнели – рекао је Саркози.

Он сматра да оптужбе указују на то да је радио и промовисао интересе Либије, што је, како каже, апсурдно и нетачно.
– Kако можете да кажете да сам радио у интересу Либије? Ја сам био тај који је добио мандат УН да нападнем Гадафија и Либију. Без моје политичке посвећености тај режим би вероватно још био на власти – бранио се Саркози.

Kако је додао, био је лидер коалиције која је уништила Гадафијев систем и већ је платио високу цену због тога.
– Већ сам довољно платио због њихових лажних оптужби. Изгубио сам председничке изборе 2012. за 1,5 одсто гласова. Kонтроверзе које су изрекли Гадафи и његови сарадници коштале су ме тих 1,5 процената – сматра Саркози.

Француски политичар, који је био председник од 2007. до 2012, подсетио је да је рат беснео између међународне коалиције и Либије од марта до октобра 2011.
– Интервенција је трајала седам месеци. За то време Гадафи је био жив и ништа га није спречавало да достави документе, фотографије, снимке, доказе о трансферима. Ни протеклих седам година његови рођаци то нису урадили – правдао се Саркози.

Стога, он тврди да је оптужен без икаквих доказа.
– Оптужен сам без било каквих физичких доказа, само на основу изјава Гадафија, његовог сина, његовог братанца, рођака, портпарола, бившег министра и његовог бизнисмена Зијада Такиједина, који тврди да је мени носио либијски кеш. Очигледно је он опљачкао Либију, а не ја – истакао је бивши француски председник.

Међутим, француско тужилаштво не би подигло оптужницу против Саркозија да нема чврсте доказе. Власти се позивају на либијски документ, који је у мају 2012. објавио сајт “Медијапарт”, а у ком се помиње да је Гадафи финансирао кампању француског председника. Иако Саркози све време тврди да је документ фалсификат, испоставило се да је ипак аутентичан.

Стотине докумената

Од априла 2013, кад је започела предистрага, која поред Саркозија обухвата читав низ њему блиских сарадника, укључујући и некадашње министре, надлежни су прикупили стотине докумената, изјава сведока и писаних доказа. Све указују на то да је Саркози добијао илегалне донације од Гадафија, које су превазишле суму од 21 милиона евра, колико је 2007. био прописани максимум за трошкове председничке кампање.

Иначе, Саркози је после 48 сати саслушања у Паризу у среду увече пуштен кући уз кауцију. Одређен му је полицијски надзор, што значи да не сме да напушта земљу све док траје истрага и док не буде завршено суђење, чији ће почетак накнадно бити одређен.

Ле Пенова: Судите му за започињање рата

Лидерка француског Националног фронта Марин ле Пен назвала је Саркозијево сведочење срамним и оптужила га за изазивање рата и великог мигрантског таласа.
– Правда треба да буде пажљиво одмерена. Ово није случај само о финансирању предизборне кампање већ и о рату, уништењу земље и дестабилизацији државе услед масовне миграције – навела Ле Пенова.

Извор:Информер

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*