Саша Јанковић: Даве нас пипци једне исте главе

0

Саша Јанковић је деценију као заштитник грађана радио пионирски посао на заштити и унапређењу људских права и демократском напретку наше земље.

Kад се распишу председнички избори, ући ће у изборну трку а та одлука га је коштала „топлог зеца“ који већ месецима пролази.

Будући да сте најавом кандидатуре за председника изазвали лавину оптужби на ваш рачун, да ли сте размишљали о томе да би оставком на место омбудсмана можда, бар мало, предупредили нападе?

– Најбоље бих, сигурно је, предупредио такву врсту напада када се не бих ни кандидовао. То им је и циљ. И никога од нас неће нападати ако спустимо главе и ћутећи радимо шта нам се каже. Знајте, колико год попустимо, неће бити довољно, тражиће још и још. Даље, ви кажете „лавина“ – нема никакве лавине, само мноштво пипака једне исте главе, мноштво уста једног истог ума. А једноумља у Србији не сме да буде. Јасно је да ће ме нападати они који сматрају да су власници државе, институција, политике, спорта, медија, јавних предузећа, бизниса… наших живота и који би да им се нико другачији „не меша у посао“.

Kолико стоји примедба да са позиције заштитника грађана радите политичку кампању ?

– Председник Владе има потребу да, ево чак и из Индије или пре неколико дана из фискултурне сале у основној школи, грађане убеђује да је заштитник грађана „политикант“ и да злоупотребљава функцију. Претходно се дрзнуо да каже да сам против своје државе и народа. Његови гласноговорници са других државних функција свакодневно вређају и клеветају свакога ко му није по вољи. Не треба мени политичка кампања да грађани схвате да се тако како они то чине не води ни група навијача, камоли држава. Управо као заштитник грађана, имам дужност да реагујем на то, јер грађани морају да знају да је то права злоупотреба власти и да се људи могу и морају успротивити сили како би живели достојанствено, без страха.

Откуд толики анимозитет власти према вама лично, да ли ћете бити заиста толико јак председнички кандидат, па вас се плаше?

– Није то страх од председничког кандидата, већ страх да грађани не збаце мрену разочарања и апатије и не помисле да и за нас има наде, да нисмо историјски осуђени на трпљење и да можемо живети у уређеној земљи, али не некој туђој, већ својој.

Центар за истраживање корупције се пожалио да сте их блокирали на Твитеру и да сте тиме показали да нисте спремни на критику. Шта је истина, јесте ли заиста осетљиви на критику?

– За десет година јавног рада нико ме није оптужио за нетрпељивост према критици. И онда, док годинама пишем годишње извештаје у којима се доказује да власт критичаре третира као смртне непријатеље, а те извештаје Народна скупштина не ставља на дневни ред иако је дужна; у земљи у којој је власт организовала показну вежбу против непријатеља под називом „Нецензурисане лажи“, ту где председник Владе новинаре који нешто питају вербално стреља, а уставни принцип поделе и контроле власти карактерише као „звоцање“; баш у моменту када суд неправоснажно осуђује НИН по тужби министра унутрашњих послова др Стефановића због насловне стране на којој исказује став о његовој одговорности за пропусте Министарства унутрашњих послова у случају Савамала… у сред свега тога удружење грађана за које нико никада није чуо мене оптужује за нетрпељивост на критику и то зашто – јер сам одлучио да не читам њихове поруке на друштвеној мрежи?! Kо овде вређа здрав разум? У исто време „непозната лица“ на зграду каче огромни транспарент да сам одговоран за убиство у трагичном случају који су надлежни органи – и полиција и тужилаштво и суд пре више од две деценије закључили, па се баш ту по први пут у јавности појављује представница удружења које помињете, а дневне новине које тврде да су најтиражније у Србији од тога праве фешту. Не бавим се, немам кад, таквом „критиком“, али се питам – ако је онај ко неправоснажно није „главни фантом“ добио 300.000 динара за насловну страну малотиражног недељника који тврди да је министар унутрашњих послова одговоран за пропусте у раду Министарства унутрашњих послова, колико би ја требало да добијем за насловну страну на којој стоји да сам убица? Немојте да допустимо да нам било ко вређа интелигенцију.

На основу те врсте повреда, многи од нас би се обогатили?

– Описао сам у годишњем извештају за 2015. годину механизам помоћу ког власт – ботовима и на сличне начине, фингира јавни дијалог и у томе нећу да учествујем нити да томе дајем легитимитет. Истовремено, знам пример човека који је јавно, код Оље Бећковић у емисији које више нема, рекао да му не требају критичари јер је он свој највећи и најбољи критичар. Пазићу целог живота да не упаднем у ту грешку.

Истећи ће вам мандат, а истину о рушењу у Савамали тешко да ћемо скоро сазнати. Хоће ли вам то остати као незавршен посао?

– Свој посао смо моји сарадници и ја завршили у рекордном року, и то на начин кога се не би постиделе ни најстарије европске институције омбудсмана – темељном контролом у законом прописаном поступку утврђене су чињенице које би иначе остале сакривене у мраку изборне ноћи и кулоарима „добро обавештених“ кругова. На основу законских овлашћења утврдио сам пропусте у законитости и правилности рада органа власти на штету права грађана и дао препоруке како их отклонити. И о томе је јавност обавештена, тако да се случај не може заташкати. Медији и грађани су препознали симболику овог случаја за заштиту владавине права и потребу да имамо полицију и друге органе од којих свако ради свој посао. Ја сам свој посао, дакле, завршио, а њихов посао, тј. дужност, нису завршили Полиција, Министарство унутрашњих послова, Тужилаштво, Град Београд, Влада Републике Србије и евентуално други органи.

Kолика је штета друштву направљена тим случајем и да ли имате претпоставке како ће се на крају та афера завршити?

– Штета је огромна, после недопустивог поступања те ноћи у Савамали наступило је нешто много горе – осам месеци избегавања истине и одговорности, обесмишљавања закона, поретка и институција, што је и у земљи и ван ње тек урушило поверење у постојаност наше државе. Једини ко брани част Србије су грађани који су показали да им је стало до владавине права, једнакости свих пред законом и који су протестима спречавали окончање процеса приватизације полиције, тужилаштва и других институција.

Kако тумачите експресност правосуђа у процесу министар полиције против НИН-а?

– Толико је очигледна штета која је тим процесом учињена и тако је јака бојазан да ће последице првостепене пресуде докрајчити оно мало слободе медија што имамо, да је у року од неколико дана посебним саопштењем реаговао чак и комесар Савета Европе за људска права Нилс Мујжниекс. Искрено, иако сам свестан свих слабости правосуђа, укључујући и подложност политичкој вољи, нисам веровао да ће у земљи у којој оптужнице за најтежа дела рутински застаревају, у рекордном року бити донета пресуда, и то каква, јер је то шамар у лице јавности, пуцањ власти у сопствену ногу. Али ни после 10 година овог посла, очигледно се и даље нисам навикао на логику по којој се моћ мора показивати брутално, а људи држати у страху. Та пресуда је повод да се, због дезавуисања других законом прописаних поступака и надлежности у образложењу пресуде, и формално обратим правосудним властима, што ће бити познато јавности.

Kако видите функцију заштитника грађана у будућности; да ли ће власт, поучена искуством који је имала са вама, убудуће бирати мало „кооперативније“ омбудсмане и мислите ли да ова институција може опстати као истински независна?

– То не сме да зависи од власти, јер ако буде, неће се добро завршити. Сви који су ми ових година уручивали бројне награде, који су хвалили и поштовали то што радимо, али и они који су критиковали сматрајући да може и треба боље, морају да буду спремни да устану у заштиту Заштитника грађана ако власти падне на памет да и у ову институцију после мог одласка, уместо уставом прописаног принципа независности, уведе принцип покорности. То лако може да се деси, имајући у виду дешавања у другим институцијама.

Шабић би могао да ме наследи

Нисте били једини који је радио независно, ту је и повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић. Да ли би евентуално он могао да вас наследи?

– Без дилеме! Први је успоставио специјализовану независну контролну институцију, помогао ми да успоставим ову, небројено пута доказао и стручност и упорност и храброст. Оно што сада ради на највишем је не европском, већ светском нивоу и нема тог посла у заштити људских права и организацији државне власти, па ни овог који је на врху пирамиде заштите права грађана, који он не би обављао без премца.

 

 

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*