Саша Јанковић: ПСГ није прихватио мој предлог да ме смене

0

Лидер ПСГ Саша Јанковић је рекао да тај покрет „отвара прозоре да изађе све оно што се не осећа довољно добро“ а да уђе нова енергија, нови кисеоник. Потврдио је да је понудио оставку, али да чланови и оснивачи Покрета о томе нису желели ни да дебатују. У наредних седам дана Покрет ће скупљати кандидате за упражњена места у Председништву, додаје

Саша Јанковић је рекао да Председништво ПСГ постоји, а да су Аида Ћоровић и Горан Марковић изразили жељу да на други начин помогну покрету. „Марковић ће бити члан Политичког савета, Аида Ћоровић ће на други начин помагати Покрету“, навео је.

Додао је да је покренут поступак измене Статута и избора чланова председништва. „Уколико Статут буде промењен, имаћемо чланове Председништва из целе Србије, повереништава, чланова Председништва из Политичког савета, чланова Председништва из подмлатка… Ја сам запитао да ли било ко сматра да Саша Јанковић треба да буде смењен, да ли било ко има предлог за моју смену, и понудио своју оставку, једногласна је одлука и чланова и оснивача била да не желе о томе да гласају, и отворе дебату о томе“, казао је.

Он је навео да никада у истотији нашег политичког деловања није било отворенијег састанка.

„Коначни став је – Покрет слободних грађана отвара прозоре… Отвара прозоре да изађе све оно што се не осећа довољно добро у простору у ком се налазимо и отвара прозоре за нову енергију, за нови кисеоник… Да причамо о раду, проблемима, напретку и коначно да почнемо да радимо. Покрет слободних грађана од данас пуном паром почиње да ради“, рекао је Јанковић.

У наредних седам дана ћемо скупљати предлоге за нове чланове Председништва, свако може да се кандидује ко је члан ПСГ, након тога ћемо сазвати седницу Скупштине ПСГ која ће одлучивати о  упражњеним местима у Председништву, рекао је лидер Покрета. Додао је да су упражњена четири места.

Аида Ћоровић је рекла да је из Председништва изашла из приватних разлога.

Није наш циљ рушење Александра Вучића, већ уређена земља, а Вучић је у томе само препрека, додао је Јанковић.

Постоје недржавне службе безбедности, паралелни центри прислушкивања, многе странке их имају

Од овог момента јавно обећавам да ниједног трена, ниједном речју нећу коментарисати никога у опозицији, без обзира шта неко каже у односу на Покрет, моју породицу, навео је.

Говорећи о ономе што је Радуловић рекао – да му је он током једног састанка рекао да је „Демократска странка 2004. године кренула у изградњу паралелне службе безбедности, у ствари апарата за праћење и прислушкивање, и да је та служба сада јача, модернија и боље опремљена од државне“, Јанковић каже да не може да верује да неко на такав начин почиње дијалог.

„Ако погледате мој извештај као заштитника грађана видећете да сам давно написао да у Србији постоје недржавне службе безбедности, паралелни центри прислушкивања“, рекао је. Он је додао да то имају многе странке и да не зна како је Радуловић схватио да се ради о једној (ДС).

„Немојмо ни случајно губити из вида да се огромна количина политичког утицаја у Србији врши из таквих неформалних, незаконитих организација“, казао је.

Ако добијемо прилику да, као Покрет, уредимо Србију по елементарним правилима цивилизованог друштва, у Србији ће се знати ко такве ствари ради, како, и они ће бити судски кажњени, истакао је. „Никаква то тајна није, данас постоје људи који за странке, организације, појединце, раде ствари које су законом забрањиве“, додао је лидер ПСГ.

„Велико је питање за наш сектор безбедности зашто дозвољава овакву врсту рада, а она постоји одавно“, истакао је Јанковић.

На питање да ли очекује да ће још људи напуштати покрет, рекао је да је ПСГ слободна организација, да ће људи да долазе, одлазе, али и да не види да покрету прети нека опасност – управо супротно.

Није желео да коментарише разлоге које је за оставку навео Срђан Шкоро.

Раније данас, секретар Покрета је саопштио да је оставку поднела Аида Ћоровић, јер због личних обавеза није у могућности да редовно учествује у раду. Горан Марковић се повлачи из Председништва због здравствених разлога, а обоје остају у Покрету, навео је Раде Мирић, секретар ПСГ.

Пет чланова Председништва поднело оставке на функције, акламацијом одбијено гласање о поверењу Саши Јанковићу

У току је ванредна скупштина Покрета слободних грађана која је почела у 13х, а на којој се расправља о стању у Покрету после одласка неколико истакнутих чланова међу којима је и члан Председништва Срђан Шкоро. Пет чланова Председништва Покрета повукло се из тог тела, нису изашли из Покрета.

То су Аида Ћоровић, Горан Марковић, Јанко Баљак, Јене Маглаи и Никола Ђуричко.

Јанко Баљак и Никола Ђуричко, чланови Председништва, нису присутни на скупштини. У Покрету тврде да нису у Београду.

Подсетимо, раније је Срђан Шкоро поднео оставку на функцију члана Председништва.

У наставку седнице требало би да се гласа о новим члановима Председниства, а затим се очекује и конференција за новинаре.

Како Н1 сазнаје Саса Јанковић је предложио да се гласа о његовом поверењу, али је Скупштина то одбила акламацијом.

Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*