Саша Јанковић: Вучић ће пасти сам од себе за три године, у његова обећања више нико не верује

И без опозиције, Александар Вучић ће пасти сам од себе за три године, али када падне, требало би да постоји нешто што ће омогућити вођење ове земље, а не да се из блата спасавамо, изјавио је Саша Јанковић, уочи оснивачке скупштине политичког поркета, заказане за недељу.

0
Јанковић је у интервјуу за ФоНет и Инсајдер рекао да ће тај политички покрет имати за циљ да суштински промени начин спровођења власти у Србији и да је свестан да је за то потребно време.

Он није искључио могућност да покрет у једном тренутку прерасте у политичку странку, али сматра да је у овом моменту боље да то буде политички покрет и око себе окупи противнике власти Александра Вучића који деле основне вредности, попут грађанске државе и владавине права.

„У колони би требало да буду сви они који деле вредности на којима ћемо ми основати свој покрет, а основна вредност је да смо грађанско друштво“, истакао је Јанковић.

Он је објаснио да ће језгро покрета, чије би име тек требало да буде утврђено, чинити око 50 људи са којима је сарађивао у изборној кампањи за председника Србије. Према најави Јанковића, у председништву ће бити људи који нису функционери ниједне странке, јер покрет мора да изгради себе, да покаже да зна и да може боље од ове власти.

„Ти људи ће изабрати председника покрета и председништво, а грађани ће моћи да се учлане“, додао је Јанковић и напоменуо да се покрету могу прикључити и разне организације, па чак и политичке странке.

„Они који приђу покрету не смеју да буду спремни ни директно, ни индикретно, да уђу у коалицију са овом  влашћу, поручио је Јанковић, који претпоставља да ће га суоснивачи кандидовати за председника покрета.

За шта ће се залагати покрет

Јанковић је прецизирао да ће се покрет залагати за грађанско друштво, социјалну правду и слободне медије.

„Верујемо у то да Србија треба да буе земља слободних људи у којој ће закони бити изнад било чије воље. Слобода медија не треба да буде етикета на нечијем реверу, њој треба да тежи свака власт“, предочио је Јанковић.

Јеремић је био аутентична опозиција на председничким изборима и, у том смислу, испуњава услове за сарадњу. Да ли ће и вредносно бити за сарадњу, о томе ћемо одлучивати и ми у покрету и Јеремићев табор, закључио је Јанковић.

Он је оценио да социјална правда подразумева да је држава дужна да обезбеди јавно здравље и образовање, као и културу и то за све грађане, укључујући оне који немају новца. Јанковић је истакао да је то важно, како би Србија престала да буде друштво неједнакости и подела.

Све време се залажемо за демократизацију друштва и фер и слободне изборе, рекао је Јанковић и додао да је свестан да ће његов покрет морати да победи Вучића са великом разликом да би се то после минимално показало у изборном резултату.

Јанковић је истакао да његов покрет има легитимитет и да се то видело из резултата председничких избора.

„Нико не може да каже да покрет који ће бити основан нема легитимитет. Освојили смо прво место на председничким изборима, а то кажем зато што Александар Вучић није био у конкуренцији и за њега нису важила изборна правила као за остале кандидате“, објаснио је Јанковић.

Према оцени Јанковића, очигледно је да Вучић губи подршку и да у његова обећања о авионима, камионима и кинеском змају више нико не верује. Упитан да ли је спреман да разговара са Вучићем, Јанковић је узвратио да је спреман да разговара само о томе како да се без конфликта изађе из кризе у коју је Вучић увео српско друштво.

На питање да ли би подржао нове протесте, Јанковић је одговорио да су протести легитиман начин изражавања незадовољства ако нису насилни, али да се нада да неће бити потребно да се изађе на улицу.

„Уколико натера грађане да на улици изражавају политичко незадовљство и да на улици покушавају да поврате државу, Вучић треба да зна да ће се то десити, хтео ја то или не“, поручио је Јанковић.

Према Јанковићевим речима, Вучић сваког дана прави унутрашње и спољне конфликте и људе назива олошем и издајницима само зато што су његови политички противници.

„Сваки дан читамо на његовим огласним таблама да ћемо са неким да заратимо. Он је тај који прави атмосферу конфликта, а онда иде напоље и претвара се да је једини који може да заустави конфликт“, указао је Јанковић.

Он је упозорио да се не сме дозволити да Вучић буде у позицији да, као лош шахиста, када буде губио власт, сруши све фигуре.

„Ја не познајем човека у Србији који може да замисли Вучића да изађе и да каже: „Ја сам изгубио изборе, као што је то урадио један други човек када је рекао ‘видимо се у неком другом филму'“. То мора да се промени, сматра Јанковић.

ФоНет

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*