Сат времена гледа у магарца, Србија јој за то платила 80.000 еура

0

Једног умјетника може прославити само његово ђело. А шта се у Србији сматра умјетничким ђелом вриједним пажње, или још боље вриједним 80.000 еура, пише Еспрессо.рс.

На Твитеру је манично почела да се шерује објава једне кориснице ове друштвене мреже, која је написала да је Музеј савремене уметности у Новом Саду за откуп само једног перформанса платио 80.000 еура.

Оно што даље изазива невјерицу свакако је сам перформанс, у коме умјетница сат времена гледа у магарца?! Да, магарца… Ријеч је о ђелу „Исповијест“ (Цонфессион), умјетнице Марине Абрамовић. Поставља се питање, како ће ђело Марине Абрамовић, које је “набавио” Музеј савремене уметности из Новог Сада, допринијети културном животу Новог Сада?

О чему се у ствари ради у овом перформансу?

Наиме, како је описано, исповијест се усредсређује на шокантне анегдоте умјетника. Тијело које је подвргнуто физичком исцрпљивању остаје непокретно у овом видеу (видео је иначе склоњен са YоуТубеа). Пажња се тако пребацује са физичке на психолошку област. Иако не говори, Абрамовиц́ нам, наводи се, даје увид у њену проблематичну прошлост. Сјец́ања на њено ђетињство појављују се као текст уз дно екрана док клечи пред магарцем. Они стоје лицем у лице кроз читав комад.

У Србији влада општа беспарица, има много гладне ђеце, али ипак, видео у коме Марина Абрамовић непомично 60 минута сједи и без звука фиксира магарца који стоји испред ње, плаћен је више од 100.000 америчких долара.

Ваља нагласити да је још у јануару ове године, Музеј “послије дугих и тешких преговора”, али уз подршку Владе Републике Србије, Министарства културе и информисања и премијерке Ане Брнабић, постигао договор са умјетницом о организацији њене ретроспективне изложбе.

Такође, ово није нови перформанс Марине Абрамовић, али по свему судећи, грађани и даље не могу да се “опасуље” и повјерују, да гледање у магарца вриједи толике новце.

“Нек каже сад неко да Србија не његује културу… Овђе смо једини магарци ми”, закључује се у тексту.

Аналитика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*